Поділитись:

Супрун спростовує міфи про лікування печінки

Понеділок, 30 липня 2018, 19:34
Супрун спростовує міфи про лікування печінки

Щоб печінка не захворіла на найпоширеніше захворювання печінки сучасності – жирову хворобу. Вона виникає, коли в печінкових клітинах порушується обмін речовин і це призводить до дистрофічних змін органу.

Є багато міфів щодо лікування цієї недуги. І їх разом із лікарем-гастроентерологом у Facebook спростовує в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Зазвичай хвороба має безсимптомний характер, тому для пацієнтів стає несподіванкою, коли при проведенні ультразвукового дослідження вони чують: "У вас наявний "стеатоз або гепатоз печінки". Або ж при отриманні результатів аналізу крові встановлено підвищення печінкових проб.

Ці показники свідчать, що у печінці людини почалися зміни, викликані жировою дистрофією печінки. Вони можуть виникнути через 2 причини: вживанням алкоголю та надмірного відкладення вісцерального жиру – при ожирінні. Погана новина в тому, що це захворювання небезпечне. Воно може переходити у фазу запалення, що надалі може призвести до цирозу печінки або ж гепатоцелюлярної карциноми. Крім того, воно може сприяти виникненню цукрового діабету та серцево-судинним захворюванням, як інсульти та інфаркти.

Досить часто люди починають шукати диво-пігулку чи "курс крапельниць", але таке лікування не приносить стійкого ефекту та не позбуває самої причини захворювання.

І тут є хороша новина – здоровий спосіб життя допоможе вилікуватися! На сьогодні найефективнішим засобом у лікуванні жирової хвороби печінки є модифікація способу життя – зменшення маси тіла на 7-10 % шляхом дієтичних рекомендацій та занять спортом. І, звісно, обмеженням вживання алкоголю, якщо він є основним фактором захворювання.

Саме зміни способу життя за допомогою здорових дієтичних звичок та фізичної активності (ходьба мінімум 10 тисяч кроків на добу, аеробні тренування щонайменше 30-хвилинні тричі на тиждень) призводять до нормалізації рівня печінкових ферментів у сироватці крові, зменшення жирової інфільтрації печінки, зниження ступеня запалення печінки й також до зниження фіброзу печінки.

На жаль, жоден науковець світу ще не вигадав ліки, які замінять здоровий спосіб життя. Натомість у багатьох випадках це і є запорукою чудового самопочуття та довголіття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУПРУН ПОСЯГНУЛА НА ГРИБИ: РАДИТЬ ВІДМОВИТИСЯ ВІД ДИКОРОСЛИХ

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024