Поділитись:

Супрун розповіла, чому важливо вимірювати свою талію

Четвер, 09 серпня 2018, 19:33

Усі звикли звертати увагу на цифру, що показують ваги. Це важливо, проте через індивідуальні особливості тіла, як-от кількість м'язової маси в організмі, не завжди загальна вага є точним індикатором.

Про це у Facebook написала в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Для цього використовують також індекс маси тіла, що є співвідношенням ваги і зросту. Він є стандартним показником з чітким розподілом, який показує, до якої вагової категорії людей ви належите. Втім він також має свої недоліки. Наприклад, індекс показує загальний об'єм жиру в організмі, не враховуючи те, як саме жирова тканина розподіляється. І хоч надлишок жиру вже є негативним індикатором, важливим є факт, де саме він накопичується.

Найбільш небезпечний – абдомінальний жир, що накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Він може оточувати життєво необхідні органи, як-от кишківник, підшлункову залозу та печінку, та порушувати їх функцію. Чим більша частка такого жиру в організмі, тим вищі ризики появи серцево-судинних хвороб, інсульту, діабету, метаболічного синдрому та навіть деяких видів раку.

Вимірювання окружності талії – найбільш точний показник, що дозволяє виявити кількість абдомінального жиру. За ВООЗ, окружність талії для чоловіків 94 см, а для жінок – 80 см означають наявність підвищеного ризику появи серйозних хвороб. 102 см та 88 см відповідно – надзвичайно високий ризик.

Зі слів Супрун, є ще один коефіцієнт, за допомогою якого можна визначити підвищені ризики для здоров'я через надмірну вагу. Це співвідношення окружності талії до об'єму стегон. Щоб отримати цей коефіцієнт, потрібно виміряти ці показники в сантиметрах та поділити між собою: талію (см) / стегна (см) = коефіцієнт. Ризики для здоров'я кардинально зростають, якщо цей коефіцієнт для чоловіків становить вище 0,95, для жінок – 0,85.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУПРУН РОЗПОВІЛА ПРО ПІДСТУПНІСТЬ ЗАЙВОЇ ВАГИ

Надрукувати
мітки:
коментарів