Поділитись:

Які автомобілі в Україні крадуть найчастіше (інфографіка)

Вівторок, 14 серпня 2018, 20:00

Поліція назвала марки автомобілів, які найчастіше крадуть в Україні. Як виявилося, лідерство – у радянських ВАЗів, яке, до речі, вони зберігаютьв цьому списку упродовж кількох останніх років.

У середньому злочинці крадуть по 2-3 ВАЗи в день, а всього в країні крадуть по 14-15 авто на добу. Як нещодавно відрапортувала Генеральна прокуратура, викрадачі атакують не тільки приватний транспорт, але і той, який перебуває у держвласності. При цьому близько сотні одиниць транспорту було викрадено шляхом шахрайства і майже 20 – в результаті розбійних нападів, – пише "Сегодня".

"Аналіз показує, що місцями скоєння незаконного заволодіння автотранспортом переважно є стихійні автостоянки і вулиці міст з розвиненою інфраструктурою. Найбільше число викрадень відбувається в столиці і обласних центрах", – розповів перший заступник начальника департаменту карного розшуку Нацполіції, полковник Сергій Прудченко.

Чому викрадають

Головною причиною великої популярності ВАЗів серед викрадачів копи називають попит на запчастини для цих авто.

"На українському ринку – дефіцит запчастин для ВАЗів, тому попит у наявності. Причин дефіциту кілька. Наприклад, минулі роки вони надходили в Україну з Росії, тепер з цим виникли труднощі через зниження торгівлі. По-друге, багато моделей ВАЗів вже не виробляються, відповідно, і знайти запчастини для них теж проблема, – розповіли оперативники. – Що стосується іномарок, то їх викрадають, як правило, на замовлення. Це стосується автомобілів марок "Тойота", "Мерседес". Практика показує, що автомобілі престижних марок після викрадення кілька днів ставлять "на повітря", тобто ставлять відстоюватися десь у затишному місці. Це роблять для того, щоб зрозуміти, обладнано авто чи ні системою супутникового стеження і чи будуть його посилено шукати. Якщо через три дні за автомобілем ніхто не приїхав, то його або переганяють замовнику, або розбирають на запчастини", – пояснюють правоохоронці.

У Нацполіції уточнюють, що за сім місяців цього року слідчі розкрили 39 % від загального числа таких злочинів, а сама ж проблема викрадень зараз одна з найактуальніших.

"Найближчим часом в Києві ми проведемо навчання з протидії крадіжок автотранспорту", – повідомив перший заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін.

У поліції додали, що за підсумками навчань буде розроблена нова система розкриття автокрадіжок.

Пошук своїми силами

За останні роки в соцмережах жителі найбільших українських облцентрів створили кілька інтернет-спільнот, де в разі викрадення автовласники екстрено публікують інформацію про свою НП і просять допомоги в інших автомобілістів. Водії публікують фотографії своїх машин і контактів з проханнями повідомити про місцезнаходження транспорту, якщо його хтось випадково помітить. Якщо знайти авто вдалося, адміністратори цих спільнот публікують звіти.

"Є випадки, коли автомобілісти виписували номери викрадених машин, сподіваючись на те, що якщо виявлять де-небудь, то отримають обіцяну винагороду", – розповів нам учасник однієї з таких спільнот.

Викрадають трактори і машини копів

Серед викрадень транспорту в Україні були і курйози. Минулої зими в тернопільському селі Великі Дедеркали місцевий житель, будучи нетверезим, викрав з гаража комунального підприємства трактор, щоб зробити для земляків добру справу: розчистити від снігу сільські дороги. Односельці не оцінили його старань і заявили в поліцію.

"Незважаючи на те, що в селі його ніхто не засуджував, був суд, який визнав цього громадянина винним і засудив до року в'язниці умовно. Зараз чоловік виправився, законів не порушує", – розповів селищний староста Іван Данилюк.

Серійні викрадачі ВАЗів виявилися в Луцьку. Тут правоохоронці упіймали двох юнаків, які підозрюються в тому, що протягом декількох місяців викрали шість автомобілів марки ВАЗ, маючи намір розібрати їх на запчастини. А ось в селищі Цебрикове Одеської області минулого літа четверо хуліганів після перепалки з копами викрали їх авто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК ВБЕРЕГТИ КВАРТИРИ ВІД ЗЛОДІЇВ: ПОРАДИ ВОЛИНЯНАМ

Надрукувати
мітки:
коментарів