Поділитись:

Що таке ефект плацебо і чи він існує

Понеділок, 20 серпня 2018, 19:35

Плацебо називають речовину, яка не має лікувальних властивостей, але рекомендується пацієнту як ліки. Феномен, коли людина почувається краще після прийняття такого препарату, називається ефектом плацебо.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповіла в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Такі уявлення надають ефекту плацебо певного магічного змісту, на який може сподіватися людина, як на диво, яке дозволить вилікуватися від хвороби без традиційної медицини. Здавалося б, що тут поганого? Людина приймає, скажімо, цукор, почувається краще, не витрачає багато коштів на лікування, але чи дійсно це так?

Ще в 2010 році був проведений кокранівський огляд, в якому вчені дослідили результати 202 клінічних досліджень за 60 різними медичними станами. Аналізувались дослідження, де одна група пацієнтів отримували плацебо, а інша група нічого не отримувала для лікування. Результатом огляду став висновок, що плацебо на має клінічного значущого ефекту, існує лише деякий вплив на симптоми болю та нудоти.

Зі слів Супрун, проблеми починаються тоді, коли такі "ліки або медичні технології" позиціонують як альтернативний метод лікування та вважають однією з причин одужання пацієнта. Результати красномовні. Нещодавнє дослідження наслідків застосування нетрадиційної медицини продемонструвало, що прибічники нетрадиційної медицини більш схильні відмовлятись від стандартного лікування і як наслідок мають вищий ризик смерті.

Вплив головного мозку на чисельні фізіологічні функції є добре відомим. Але не існує достовірних даних про те, що він може забезпечувати сталий терапевтичний ефект. Висновки ж про позитивні результати у лікуванні хвороб завдяки лише ефекту плацебо є досить маніпулятивними. Зазвичай у них не враховують низку факторів:

1. Одужання відбувається завдяки природним процесам в організмі.

Існують хвороби, з якими наш організм може впоратися сам, наприклад, застуда. Середня тривалість захворювання складає 3-7 днів і почавши прийом плацебо (наприклад, гомеопатії) на 2-3 день захворювання пацієнт починає почувати себе краще на наступні дні саме через природний перебіг захворювання, а не через дію "препарату".

2. Діють ефективні медичні препарати, які приймає пацієнт разом із альтернативними - як-от, таблеткою з цукру чи водною ін'єкцією.

Відчуття покращення самопочуття, яке дають ліки, в деяких випадках може відбуватися не одразу, а через певний час після лікування. Якщо людина приймала ефективні ліки, а потім перейшла на плацебо, то завдячувати одужанню зазвичай потрібно саме першому варіанту. Наприклад, онкохворий пацієнт міг приймати ефективні протипухлинні засоби, а також різноманітні альтернативні засоби. І після досягнення ремісії він буде хибно вважати (і казати інших хворим), що це відбулось саме через якісь "магічні настоянки".

3. Знижуються чи зникають симптоми, шляхом суб'єктивного сприйняття людини.

Якщо людина вірить в те, що фальшиві ліки можуть бути справжніми, то це може іноді полегшувати симптоми болю. Проте плацебо не може ліквідувати хворобу, бо не діє на її першопричину. Свідомість та ефект плацебо не може зменшити пухлину чи знизити рівень холестерину в крові. З цим можуть впоратися лише ліки з доведеною ефективністю.

Якщо відкидати ці фактори і довіряти лише дії плацебо, людина може піддатися приємній думці в диво та відмовитися від справжнього лікування. Якщо хвороба не стосується тих, що проходять природнім шляхом, то це дуже небезпечно.

Можливо, ви і не застосовуєте альтернативну медицину, але цілком ймовірно, що хтось з ваших близьких схильний до цього. Наприклад, замість застосування ефективних препаратів для контролю тиску можуть використовуватись сумнівні рослинні препарати. Не ігноруйте цього, обов'язково поясніть самі або попросіть сімейного лікаря пояснити необхідність ефективного лікування гіпертензії.

Але що робити з позитивними показниками плацебо? Чи означає це, що ми маємо їх відкинути? Звісно, ні. Проте важливо змінювати сам підхід у використанні ефекту плацебо.

Науковці визначили, що найкраще цей ефект зумовлюють не фальшиві ліки, а контекст, в якому пацієнт отримує лікування. Це гарні стосунки з лікарем, місце, де надається допомога, увага персоналу, позитивна налаштованість на лікування. Колір та назва препарату і поведінка людей, які поряд, також спрацьовують.

Саме ці умови, а не препарат без жодної молекули діючої речовини, як гомеопатія, допомагають посилити лікувальний ефект, і пройти шлях до одужання або зменшення симптомів. Тож науковці пропонують називати це не дією ефекту плацебо, а контекстуальним ефектом. Це допоможе більш раціонально ставитися до процесу одужання та не плутати містику з медициною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУПРУН РОЗПОВІЛА, ЯК БОРОТИСЯ ЗІ СТРЕСОМ

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
07 березня 2024
02 березня 2024
01 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
25 лютого 2024