Поділитись:

Чи вчасно українці отримають пенсії восени

Вівторок, 21 серпня 2018, 10:01

Наприкінці липня 2018 року Пенсійний фонд не зміг своєчасно виплатити пенсії українцям.

Він був змушений звернутися за ссудою в Державне казначейство, оскільки нестача коштів у самому Фонді становиле більш ніж 4 млрд гривень. На середину серпня проблема з затримками була вирішена. Заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті міністрів України Павло Кухта аналізує, чи треба українцям остерігатися нових проблем з Пенсійним фондом.

Пенсійний фонд пояснює затримку касовими розривами: кошти на виплату пенсій Фонд отримує від Єдиного соціального внеску. Якщо кошти від ЄСВ надходять у бюджет із запізненням, це одразу відбивається і на роботі Пенсійного фонду.

Касовий розрив – насправді основний фактор, який вплинув на ситуацію: десь гроші прийшли раніше, десь – пізніше. Можливо, свою роль зіграли незначні помилки з плануванням дат.

Другий фактор, який міг "допомогти" у виникненні проблеми – це військові пенсії. Вони в цілому вищі за середні українські пенсії, а значить за їхній рахунок значно збільшується необхідна сума виплат. Це створює певний фінансовий тиск на Пенсійний фонд.

Загалом затримка виплати пенсій, що налякала українців у липні, – просто питання балансування доходів із витратами, причому доходи у Пенсійному фонді наразі є вищими від запланованих. Але, очевидно, трохи не вистачило коштів, щоб своєчасно все покрити.

Варто відзначити, що є певна проблема, пов'язана з нашими міжнародними партнерами. За умовами програми МВФ, Україні потрібно заморозити рівень дефіциту: він не повинен рости. Відповідно, дуже важливо, щоб Пенсійний фонд вклався у свій бюджет і не вимагав від Міністерства фінансів більше, ніж закладено у плані.

Я сподіваюся, що виплати пенсій не стануть проблемою наступного місяця. В основному це залежить від стану економіки та ризиків – до повторення ситуації може привести нова затримка надходжень від ЄСВ.

Найкращий спосіб запобігти виникненню подібних проблем у майбутньому -– це продовжити програму МВФ. Якщо найближчим часом не буде узгоджене отримання чергового гранту, у держави можуть виникнути нові труднощі, зокрема і з Пенсійним фондом.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів