Поділитись:

У Польщі пропонують висунути Сенцова на Нобелівську премію миру

Середа, 29 серпня 2018, 18:21
У Польщі пропонують висунути Сенцова на Нобелівську премію миру

Екс-президент Польщі, лауреат Нобелівської премії миру, cпівзасновник і перший керівник профспілки "Солідарність" у 1980 роках Лєх Валенса висунув Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Як наголосив Валенса, "Сенцов демонстрував на Євромайдані за Україну в демократичній Європі. Потім він мирно протистояв анексії рідного Криму Росією. Олега Сенцова арештували російські спецслужби, в процесі, який Міжнародна Амністія та інші правозахисні організації назвали "незаконним та несправедливим", його засуджено на 20 років карної колонії". А нині Сенцов понад 100 днів голодує, вимагаючи звільнення усіх українських політичних в'язнів у Росії, не звертаючись щодо власного звільнення", – йдеться у заяві Леха Валенси.

На думку Валенси, останнє слово, з яким виступив Сенцов після оголошення йому вироку і під час якого він попросив російський народ "навчитися не боятися", є прикладом "захоплення гідною позицією для солідарності між народами".

"Олег Сенцов, на моє глибоке переконання, втілює всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи боротьби, відмова від ненависті, дії для зміцнення братерства між народами і самопожертва на користь інших несправедливо скривджених людей – це все риси, гідні найвищого визнання вільного світу", – підкреслив Валенса.

"У зв'язку з цими підставами, я звертаюся до усіх людей доброї волі допомогти звільнити Олега Сенцова та висуваю Олега на Нобелівську премію миру", – написав екс-президент Польщі.

Як повідомив у Facebook Міністр культури України Євген Нищук, екс-президент Польщі Лєх Валенса відгукнувся на заклик Польського кіноакадемії виступити із заявою на захист Сенцова та номінувати його на Нобелівську премію миру.

"Це надзвичайна новина, яка має стати відомою в усьому світі і, впевнений, допоможе врятувати життя українському митцю!" – наголосив Нищук.

Він подякував польським друзям за таке рішення і додав, що дружба між українським і польським народами – не слова, а багаторічна історія.

"Олег, як ніхто інший, достойний такої відзнаки", – додав міністр культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛУЦЬКРАДА ЗВЕРНЕТЬСЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА ЧЕРЕЗ СИТУАЦІЮ ІЗ ПОЛІТВ'ЯЗНЯМИ

Надрукувати
мітки:
коментарів