Поділитись:

Що має бути в меню школяра: поради Супрун

П'ятниця, 31 серпня 2018, 19:33

Щодня в дитини формуються звички, які залишаться на все життя.

Якщо не мотивувати дитину їсти здорову їжу, то вона почне регулярно втамовувати голод піцою, сосискою в тісті, батончиками та іншою некорисною їжею, яку часто пропонують у шкільних буфетах. Про це пише в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

"Кожну дитину можна заохотити не лише їсти здорову їжу, а робити це з задоволенням. Для цього потрібно, передусім, бути прикладом самим. Нехай діти бачать, що ви самі їсте здорову їжу, поступово вони наслідуватимуть ваш приклад не лише вдома, а й у школі", – написала вона.

Дитячий та підлітковий раціон повинен містити менше швидких вуглеводів (солодощі, випічка) і більше тваринного білка (м'ясо, молочні продукти). У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.

Батьки також можуть допомогти дитині харчуватися в школі корисніше. Ось кілька порад:

  • акцентуйте увагу на овочах і бобових – вони мають бути основою раціону;
  • заохочуйте щодня їсти фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
  • упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м'ясо (переважно птиці і кролика);
  • мінімізуйте кількість солі – для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менш як 5 г на добу,
  • зменште споживання цукру: 25-50 г на добу, враховуючи фруктові цукри;
  • використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
  • стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

Надрукувати
мітки:
коментарів