Поділитись:

У жовтні в Україну прийдуть три штами грипу

П'ятниця, 31 серпня 2018, 12:37
У жовтні в Україну прийдуть три штами грипу

В Україну прийдуть три штами вірусу грипу: Мічіган, Сінгапур, Колорадо. Такий прогноз склала Всесвітня організація охорони здоров'я.

Епідеміологічний сезон захворюваності на грип розпочнеться у жовтні і триватиме більш ніж півроку. Про це в ефірі Радіо НВ повідомив речник Міністерства охорони здоров'я Олександр Ябчанка, – пише Експрес.

МОЗ закликає робити щеплення

Процес перереєстрації вакцин проти грипу майже завершено. Одна з них уже зареєстрована, друга – завершила процес спеціалізованої експертизи реєстрації, матеріали щодо третьої вакцини перебувають на розгляді у Державному експертному центрі. Той, хто бажає отримати щеплення, має купити вакцину за власний кошт, – зазначив речник МОЗ.

"Ця вакцина не входить у календар обов'язкових щеплень. Це добровільне рішення громадянина щодо щеплення. Ми закликаємо вакцинуватись. Завданням Міністерства охорони здоров'я і Державного експортного центру було допустити ці вакцини на український ринок. Ми це зробили", – зазначив Ябчанка.

Група ризику

Вакцину можна буде придбати в аптеках упродовж місяця. Втім частину вакцин Міністерство охорони здоров'я рекомендувало надати безплатно. МОЗ рекомендує місцевій владі та підприємствам забезпечити вакцинування груп ризику та співробітників. Для пріорітетних груп ризику вакцина може бути придбана за кошти підприємств або місцевих бюджетів. У групі ризику – медпрацівники, вчителі, діти до 5 років, вагітні, літні люди, пацієнти із хронічними захворюваннями. Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я, щороку в Україні реєструється близько 6 млн інфекційних захворювань, 98 % – захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Водночас рівень вакцинації проти грипу залишається дуже низьким.

Економія

Щеплення від грипу економічно обгрунтовані, – наголошують у відомстві. Лікування від грипу чи ГРВІ обійдеться від 400 до 2700 грн, залежно від тяжкості захворювання. А одна доза вакцини, що захищає впродовж усього сезону, коштує близько 200 грн. В Україну йдуть два віруси групи А і один вірус групи Б. Віруси групи А зазвичай переносять важче. Але ці віруси раніше вже були в Україні, – повідомила завідувач відділу грипу та ГРВІ Центру громадського здоров'я МОЗ України Оксана Артемчук.

Втім цей епідеміологічний сезон може буде складнішим, ніж минулий. Віруси грипу А H1N1 вражають молодих дорослих, спричиняючи тяжкий перебіг захворювання та смертність, – повідомила Артемчук.

В Україні вакцину від грипу кожного року потрібно перереєстровувати. Тому процес як правило довгий, втім цього року з реєстрацією встигають, – пояснив виконавчий директор Громадської організації Батьки за вакцинацію Тимофій Бадіков. Перші вакцини надійдуть вже у вересні, але поки не відомо, яким буде загальний обсяг закупок. Інформацію про це оприлюднять, коли перші вакцини завезуть в Україну. Для пацієнтів будуть доступні корейські і французькі вакцини, – розповів Бадіков.

Минулого року прищепили 400 дітей у школах-інтернатах та незначну кількість медичних працівників. Вакцинувати краще перед початком епідеміологічного сезону. За даними минулого епідсезону, в Україні було зафіксовано сім летальних випадків від грипу. Жоден із пацієнтів не був щеплений від грипу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВЧЕНІ РОЗРОБЛЯЮТЬ УНІВЕРСАЛЬНУ ВАКЦИНУ ВІД ГРИПУ

Надрукувати
мітки:
коментарів