Поділитись:

В Україні може зникнути коньяк

Неділя, 09 вересня 2018, 16:02

Відповідно до вимог ЄС, в Україні мають придумати нову назву на позначення коньяку.

У ЄС звернули увагу, що за оновленими Правила виробництва коньяків України в уряді припускають можливість використання назви "коньяк" для української продукції після 2025 року. У Мінагро заперечують такий намір, пояснюючи, що планують змінити власний наказ згодом, коли буде обрана назва на заміну терміну "коньяк", – пише Європейська правда.

У листі-коментарі щодо цієї проблеми виробники коньяку запевнили, що виконають вимогу Угоди щодо зміни назви.

"Ми, безумовно, готові виконати всі вимоги, які передбачені в рамках Угоди про асоціацію. Навіть (попри те, що) допускаємо, що для нас це загрожує можливим падінням прибутку. Розуміючи, що інтереси країни важливіші за інтереси бізнесу, ми будемо готові прийняти нову назву для коньяку, коли закінчиться термін перехідного періоду", – наводиться заява директора Одеського коньячного заводу Едуарда Городецького.

Надається також пояснення профільної асоціації про те, що роботу над створенням та введенням в обіг нової назви для "коньяку України" вже розпочато, у ній бере участь проект ЄС "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні".

Українські виробники коньячної продукції водночас занепокоєні, що критика нових правил з боку ЄС може бути використана для блокування ключової норми нових Правил – встановлення мінімальної частки спиртів вітчизняного виробництва для брендування продукції, як "коньяк України". Зазначимо, що така вимога не суперечить Угоді про асоціацію.

"Яку б назву в майбутньому не мав "коньяк України" як національний продукт, він повинен містити в собі вітчизняну сировину, як в усіх виноробних країнах світу, зокрема і в країнах Євросоюзу", – йдеться в коментарі галузевої асоціації.

Там також послалися на норму про те, в разі реєстрації нової назви коньяку як "географічного зазначення" вміст української сировини в ньому має бути не меншим за 85 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК У ЛУЦЬКУ НА АКЦІЙНІЙ ГОРІЛЦІ ДУРЯТЬ ДЕРЖАВУ (ВІДЕО)

Надрукувати
мітки:
коментарів