Поділитись:

Де дешевше: порівняли ціни на продукти в Україні та Польщі

Понеділок, 10 вересня 2018, 14:28
Де дешевше: порівняли ціни на продукти в Україні та Польщі

Подорожчання продуктів восени в Україні – справа традиційна. Цього року йдеться не лише про сезонне здорожчання овочів та фруктів, але й хліба, м'яса та "молочки". Адже гривня почала девальвувати раніше: не традиційно у вересні, а ще у липні.

Кореспондентки 24 каналу проінспектували продуктові магазини у Києві та Варшаві і порівняли, де дешевше жити і харчуватися.

"Вершкове масло коштує майже так само, як в Україні: 45-55 гривень. А ось молоко вже значно дешевше. Тут його можна купити за 15-20 гривень",– розповіла польська студентка Валерія.

Ціна в Україні на одну групу товарів дуже різниться. Наприклад, 200-грамова пачка вершкового масла у Києві коштує від 25 до 100 гривень.

"Молоко ми купуємо десь за гривень 30. І масло приблизно так само", – зазначила українська студентка Ася.

Наприклад, 250 грамів кисломолочного сиру у нас можна придбати за 30 гривень, у Варшаві – від 18. Різниця у цінах на основні групи товарів між двома країнами була не значною. За м'ясо українці платять більше, а от овочі і крупи обходяться дорожче полякам.

Де дешевше: порівняли ціни на продукти в Україні та Польщі

Де дешевше: порівняли ціни на продукти в Україні та Польщі

Де дешевше: порівняли ціни на продукти в Україні та Польщі

За останні два роки українські агрохолдинги нарощують експорт птиці до Євросоюзу. Логічно, що у нас вона має коштувати дешевше, адже до Польщі ще треба товар довезти.

"У варшавському магазині я купила курку за 47 гривень, а яйця – за 50. Це 97 гривень разом у моєму чеку", – повідомила кореспондентка Валерія Кірічєва.

Курятина в Україні коштує чомусь дорожче на 17 %. А от яйця навпаки дешевші – майже у двічі.

"За куряче філе та десяток яєць у київському супермаркеті я сьогодні заплатила 82 гривні. То де дешевше жити у Києві чи Варшаві?" – сказала кореспондентка Леся Виговська.

За даними консалтиногової компанії GFK за 2017 рік, українці витрачають на продукти харчування більшу частину свої доходів – 53 %. Тоді як у Польщі у двічі менше.

"Наш рівень доходів дозволяє нам купувати продуктів на 150 злотих на двох, що приблизно дорівнює 1 100 гривням", – запевняє польський студент Артем.

Зі слів Артема, це близько 20 % їхніх з Валерією доходів. А от Ася бідкається, що 5 тисяч в місяць на їжу – це мінімум половина зарплати її хлопця, ще й усі її підзаробітки.

"Вдовох ми витрачаємо близько 1000-1200 гривень на тиждень. Загалом заходимо в магазин і дивимося, що по акції", – говорить українська студентка Ася.

А все тому, що середня заробітна плата у Польщі – 750 євро, в Україні – 250.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОЛЯКИ ДЕДАЛІ ЧАСТІШЕ ВІДМОВЛЯЮТЬ УКРАЇНЦЯМ У В'ЇЗДІ: ПРИЧИНИ

Надрукувати
мітки:
коментарів