Поділитись:

Супрун розповіла, чому сміятися корисно для здоров'я

Вівторок, 11 вересня 2018, 19:30
Супрун розповіла, чому сміятися корисно для здоров'я

Науковці вказують, що сміх корисний для здоров'я. Можливо, це не найбільш ефективні ліки. Втім, коли йдеться про підтримання хорошого стану здоров'я та профілактику захворювань, сміх можна порівняти навіть з користю збалансованої дієти та фізичної активності.

Про це в мережі Facebook написала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Поки дія сміху на організм людини досліджена не дуже детально. Однією з проблем, що ускладнюють вивчення цього явища, є різноманіття причин, які його викликають. Проте майже всі вже наявні дослідження підтверджують корисний вплив сміху та позитивних емоцій на організм людини.

З досліджуваних терапевтичних ефектів сміху, переваги було виявлено в багатьох напрямках медичної допомоги, включаючи реабілітацію, онкологічні захворювання та в психіатрії. Деякі дослідження навіть вказують, що сміх здатен покращувати когнітивні функції серед людей похилого віку.

Звісно, сміх підвищує настрій, чим здатен нівелювати шкоду стресу та відчуття тривожності. Адже такі негативні емоції посилюють вироблення гормонів стресу, які пригнічують імунну систему. Як наслідок – ми стаємо більш вразливими до різних захворювань.

Крім того, регулярно з'являються нові дослідження, які пов'язують стрес з розвитком різних захворювань та станів. Саме сміх викликає протилежні реакції та процеси, у порівнянні з стресом. Він зупиняє вироблення гормону кортизолу і водночас стимулює вироблення нейромедіаторів (біологічно активних хімічних речовин), таких як дофамін, що сприяють кращому самопочуттю та мають заспокійливу дію.

Як правило, саме завдяки властивості пригнічувати стрес, сміх вважають корисним для здоров'я: починаючи від його здатності зменшувати запалення до покращення кровотоку.

Точно визначеної дози сміху для здоров'я поки не визначено. Втім, науковці вказують, що ми більш схильні сміятись, коли знаходимось в оточенні з іншими людьми, ніж на самоті. Тому соціальна складова сміху – це те, що відіграє важливу роль в його цілющих властивостях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КАКТУСИ НЕ РЯТУЮТЬ ВІД РАДІОАКТИВНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ, – СУПРУН

Надрукувати
мітки:
коментарів