Поділитись:

Супрун пояснила, чому небезпечне "гугл-лікування"

П'ятниця, 14 вересня 2018, 10:20

Чи траплялася з вами ситуація, коли начитавшись в інтернеті інформації про хвороби, у вас проявлялися її симптоми? Або ж навпаки: при появі якогось симптому ви відразу "гуглите", щоб пошукати, чим ви захворіли і як вилікувати хворобу?

Це відбувається часто, адже сьогодні в мережі існує безліч ресурсів, де опубліковані різні "експертні" думки та успішні історії одужання. На жаль, в таких історіях ви найчастіше не знайдете коментаря лікаря або ж посилання на авторитетне наукове дослідження. А суб'єктивне та однобічне висвітлення інформації може спонукати вас нехтувати справді дієвими та корисними порадами, які ви могли б отримати у лікаря, – пише у своєму Facebook в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Такий самостійний пошук інформації щодо здоров'я може бути небезпечний ще тим, що люди не тільки читають та поширюють знайдену інформацію, але й вирішують самостійно лікуватись без порад чи обговорення з лікарем.

Зі слів Супрун, кілька років тому було опубліковане велике дослідження на цю тему. Опитали понад 12 тисяч людей з 12 різних країн. Результати вражають: близько половини учасників дослідження відповіли, що вони завжди шукають інформацію з приводу здоров'я в інтернеті. І лише чверть опитаних перевіряли надійність інформації та звертали увагу на авторитетність джерела. Ці тенденції створили новий алгоритм поведінки: спочатку люди визначають власні симптоми, шукають причини в інтернеті і зрештою самостійно ставлять собі діагноз взагалі без візиту до лікаря.

Довіра до неперевірених джерел може бути небезпечною для здоров'я. Адже часто, люди, які шукають в інтернеті розв'язання проблеми, невірно трактують нормальні або помірні симптоми як прояв серйозного захворювання. Через це виникає надмірна тривожність та небезпека лікування хвороби, якої насправді не існує.

Без сумніву, доступність інформації в інтернеті може бути корисною, адже підвищує загальну поінформованість людей в тому числі і в питаннях здоров'я. Але точно це не найкраще місце, де потрібно шукати шляхи вирішення проблем зі здоров'ям самостійно.

Щоб впевнитись в вірогідності інформації, Уляна Супрун рекомендує користуватися авторитетними ресурсами. Шукайте в тексті посилання на наукові дослідження та перевірені джерела. Якщо ви знайшли якусь інформацію – завжди консультуйтеся з приводу цього з лікарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУПРУН РОЗПОВІЛА, ЧОМУ СМІЯТИСЯ КОРИСНО ДЛЯ ЗДОРОВ'Я

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
28 лютого 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
15:15
30 січня 2024