Поділитись:

Через Україну Кирило розриває стосунки з патріархом Варфоломієм

Субота, 15 вересня 2018, 08:17

Синод Російської православної церкви (РПЦ) зупинив участь у всіх заходах та структурах, в яких головує Константинопольський патріархат. Це рішення є відповіддю на призначення Вселенським патріархатом екзархів (повірених) у Київ для підготовки у наданні автокефалії Українській православній церкві.

Про це йдеться в заяві Синоду, який відбувся в Москві 14 вересня, – повідомляє "Громадське".

У РПЦ зазначили, що зупиняють участь в єпископських асамблеях, богословських діалогах, комісіях та інших структурах під головуванням Константинопольського патріархату.

"В критичній ситуації, коли константинопольська сторона практично відмовилася вирішувати питання шляхом діалогу, Московський патріархат вимушений призупинити молитовне поминання Константинопольського патріарха Варфоломія під час богослужінь і з глибоким жалем призупинити спільне служіння з ієрархами Константинопольського патріархату", — йдеться в заяві РПЦ.

Це означає, що патріарх РПЦ Кирило більше не згадуватиме Варфоломія за богослужінням, а представники РПЦ та Константинопольського патріархату не зможуть більше працювати у спільних комісіях та проводити разом богослужіння. Водночас парафіяни обидвох патріархатів можуть відвідувати церкви одне одного.

Нагадаємо: з 1 по 3 вересня у Стамбулі відбулося загальне зібрання єпископату Константинопольської Патріархії. На ньому обговорили питання про створення єдиної помісної української церкви.

Зранку 31 серпня московський патріарх Кирило з власної ініціативи прибув до Стамбула на зустріч з патріархом Варфоломієм. Константинопольський патріарх повідомив Кирилу, що розглядає питання впровадження автокефалії в Україні.

Раніше предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що після отримання Українською церквою Томоса про автокефалію частина Московського патріархату (МП), яка не захоче приєднуватися до єдиної помісної православної церкви, має перейменуватись у "Російську православну церкву в Україні".

В УПЦ МП заявили, що Томос про надання автокефалії Українській православній церкві вже написаний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів