Поділитись:

Жовті замість сірих: колір стін у школі впливає на навчання

Вівторок, 18 вересня 2018, 18:13

Сірі та непривабливі будівлі шкіл, якими зараз є більшість в Україні, мінімізують зацікавленість дітей до навчання та навіть зменшують їх розумову та фізичну активність, тоді як яскравий шкільний простір зацікавлює та мотивує до навчання.

Про це розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – повідомляє "Урядовий портал".

Лев Парцхаладзе зазначив, що, за даними американських психологічних досліджень, звичайні сірі будівлі не пробуджують у дітей бажання навчатися. Так, згідно з дослідженнями, сірий, сіро-блакитний, бежевий та білий кольори впливають на рівень гормону сну (мелатоніну) в організмі, що сприяє зменшенню розумової та фізичної активності та мінімізує зацікавленість до навчання. При цьому саме такі кольори є найпоширенішими у наших школах.

Разом з тим жовті, помаранчеві та червоні відтінки кольорів активізують розумові здібності дітей та підвищують їх настрій, синій допомагає концентруватися, а теплі відтінки зеленого – зняти напругу та підвищити ефективність роботи.

"Щоб впровадити ту чи іншу активність для дітей, наприклад, перефарбувати стіни в класі або коридорі, не потрібні якісь супер-зусилля чи витрати. Проте це треба робити, якщо ми дійсно хочемо, щоб наші діти навчалися у комфортному сучасному освітньому просторі і, головне, їм це подобалося. Для цього ми оновлюємо державні будівельні норми і впроваджуємо проект "Новий освітній простір", – підкреслив він.

Лев Парцхаладзе нагадав, що з 1 вересня цього року в дію вступили оновлені державні будівельні норми щодо проектування шкіл, де, зокрема, введено:

  • обов'язкову енергомодернізацію будівель навчальних закладів.
  • проектування класів з можливістю групового та індивідуального навчання та збільшення площі класу на 1 учня з 2 до 3 кв. м. Це створить можливість для відкритого простору в школах;
  • обов'язкове облаштування інклюзивного простору для можливості навчання дітей з інвалідністю. Це зробить навчання доступним для кожного;
  • обов'язкове влаштування дверей з вільним відчиненням зсередини – двері "Антипаніка". Це підвищить безпеку.

Норми ДБН розповсюджуються на проектування нових і реконструкцію існуючих будинків закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої та післядипломної освіти, а також навчальних комплексів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З ДВЕРИМА І ПЕРЕГОРОДКАМИ: ЧИ ВІДПОВІДАЮТЬ НОРМАМ ТУАЛЕТИ В ЛУЦЬКИХ ШКОЛАХ (ВІДЕО)

Надрукувати
мітки:
коментарів