Поділитись:

Через заборони на вакцини Кабмін усунув керівництво Держлікслужби

Середа, 19 вересня 2018, 18:11

Уряд відсторонив керівництво Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та ініціював дисциплінарне провадження.

Таке рішення Кабінет Міністрів ухвалив сьогодні щодо Голови Держлікслужби Наталії Гудзь та першого заступника Владислава Цілини за фактами необґрунтованого запровадження заборони на різні вакцини впродовж останнього року, – повідомляє "Урядовий портал".

"Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками лише у 2018 році неодноразово приймала необґрунтовані рішення про тимчасову заборону на реалізацію та застосування різних вакцин. Йдеться про заборону вакцин проти туберкульозу, гепатиту В, поліомієліту, дифтерії, правця та кашлюку", – зазначається у повідомленні.

Голова Держлікслужби Наталія Гудзь та її перший заступник Владислав Цілина виносили ці заборони всупереч встановленому порядку застосування тимчасових заборон. Вони не мали достатніх підстав і фактів, які б свідчили про необхідність таких заборон. У кожному конкретному випадку необґрунтованих заборон висновки протоколів розслідування регіональних груп доводили, що загроз немає. Водночас через такі дії керівництва Держлікслужби щоразу зупинявся процес імунізації українців: діти не могли одержати свої щеплення за Календарем профілактичних щеплень, оскільки вакцини були заборонені. А публікація таких розпоряджень Держлікслужби у ЗМІ призвела до дискредитації імунізації та збільшення загрози відмов громадян від вакцинації.

Це рішення Уряду було прийнято після того, як МОЗ звернулося по Прем'єр-міністра України з проханням ініціювати притягнення до дисциплінарної відповідальності керівних осіб Держлікслужби.

"Необґрунтовані дії окремих посадовців можуть ставити під загрозу національну безпеку в частині захисту мільйонів українців від інфекційних хвороб і в цілому чинити негативний вплив на епідемічну ситуацію в Україні", – додається в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УКРАЇНІ ЗАБОРОНИЛИ СЕРІЮ ВАКЦИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ХВОРОБ

Надрукувати
мітки:
коментарів