Поділитись:

Не носили шаровари і не билися гопаком: історик спростував міфи про козаків

Четвер, 20 вересня 2018, 07:30

Не те, щоб ніколи не носили, але шаровари з'явилися значно пізніше, аніж гадає більшість українців.

Козаки Богдана Хмельницького, до прикладу, носили вузькі "штани", які асоціативно нагадують ті звужені джинси, у яких ходить сучасна молодь. Про це розповів історик та засновник проекту "Історичний фронт: Лікбез" Кирило Галушко, – пише Gazeta.

Українські козаки почали носити шаровари у 1730 роках. До цього вони носили вузькі штани, схожі до сучасних. А весь цей "шароварний канон" вигадали наприкінці ХІХ століття.

"Всі думають, що козаки ходили у червоних шароварах та вишиванках. Але весь цей стандарт був створений українським театром кінця ХІХ початку XX століття. Це були стилізовані речі під ті образи, які були знайомі людям. Але козаки Хмельницького у шароварах не ходили. Їх штани були схожі на ті вузькі джинси, в яких ходять сучасні підлітки", – розповів Галушко.

Слово ж "шаровари" присутнє у деяких українських перекладах творів картографа Гійома де Боплана. В оригіналі він вжив слово "кальсони".

Галушко звернув увагу, що козаки ніколи не билися гопаком. Вони змагалися мушкетами.

"Якби сучасні "майстри бойового гопака" дізналися, у яких чоботах насправді ходили козаки, вони б не стрибали по деревах", – зіронізував історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 НОВИНОК: ЧИМ ДИВУВАТИМЕ ЦЬОГОРІЧНИЙ ФОРУМ ВИДАВЦІВ



Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
17 березня 2024
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03