Поділитись:

Супрун спростувала міф про мову жестів

Понеділок, 24 вересня 2018, 19:33

Щороку світ стає більш інклюзивним, водночас люди, які спілкуються жестовою мовою, все ще живуть наче в окремому Всесвіті, який складно зрозумілий для більшості.

Про це в мережі Facebook написала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Досі люди дуже мало обізнані з жестовою мовою, наприклад, є міф, що вона одна-єдина для всіх. Насправді – це повноцінна та складна система комунікації, яка має свою історію та специфічну побудову речень, яка відрізняться для кожної країни.

У світі є близько 150 національних жестових мов та ще стільки ж жестомовних діалектів. Назви жестових мов здебільшого створюються за територіальним принципом (наприклад, у США, Великій Британії та Австралії використовується не англійська, а американська, британська та австралійська жестові мови відповідно, до того ж вони не подібні одна на одну).

В Україні спілкуються українською жестовою мовою (УЖМ). Часто лише між собою, адже більшість українського інформаційного простору не залучено до жестової мови.

Відсутність супроводу жестовою мовою в інформації українських медіа, нестача кваліфікованих перекладачів, відсутність у системі освіти навчання для дітей з порушенням слуху – це лише верхівка айсбергу проблем, з якими стикаються люди з порушеннями слуху в Україні щодня.

"Окрім системних змін, які ми маємо зробити для побудови інклюзивного суспільства на державному рівні, ми можемо щодня втілювати зміни особисто. Кожен може почути людей поруч, якщо докладатиме зусиль. В інтернеті є багато ресурсів, які допоможуть познайомитися з жестовою мовою, наприклад, словник, де можна побачити переклад будь-якого слова на жестові мови різних країн", – зазначила Супрун.

Кожна людина має бути почутою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПАЦІЄНТІВ ТРЕБА ПЕРЕВОЗИТИ НОГАМИ ВПЕРЕД, – СУПРУН

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 січня 2024
13 січня 2024
17 листопада 2023
04 жовтня 2023
01 липня 2023
29 червня 2023
19 червня 2023
11 червня 2023
10:23
06 квітня 2023
21 березня 2023