Поділитись:

Понад 37 тисяч українців отримали польське водійське посвідчення

Вівторок, 25 вересня 2018, 14:02

Українці виготовляють у Польщі водійські посвідчення, які є дійсними у всьому ЄС. Перевірка знань та умінь дуже умовна.

Про це інформує Monitor Info, посилаючись на Rzeczpospolita.

Хоча зростає кількість іноземців із фальшивими водійськими посвідченнями, а в Україні процвітає практика купівлі документа за хабар, Польща досі визнає видані в Україні та Білорусі водійські посвідчення для професійних водіїв, які хочуть працювати в польських транспортних компаніях та їздити європейськими дорогами. Вони стають підставою для виготовлення польського водійського посвідчення з міжнародною ліцензією. Завдяки цьому в документ вписується код 95, який мають усі професійні водії в ЄС, який підтверджує їх кваліфікацію (водії з-за східного кордону не мають цієї помітки).

Сьогодні українцю чи білорусу простіше й дешевше стати в Польщі водієм вантажівки, ніж польському водію. Все, що їм потрібно зробити, – отримати сертифікат професійної кваліфікації за 40 злотих на 5 років (хоча потрібно також заплатити за медичне та психологічне обстеження і навчання – від 300 до 1 тис. злотих). Маючи набір документів, українці та білоруси отримують польське водійське посвідчення за 100 злотих плюс 50 грош реєстраційного внеску.

Без нострифікації

Масштаби явища величезні. За даними Головної автомобільної інспекції, до кінця серпня 2018 р. видали 48 тис. посвідчень водіїв для громадян третіх країн, що працюють у польських компаніях міжнародних перевезень, зокрема понад 37 тис. для громадян України.

"Україна та Білорусь не є членами Європейського Союзу, але підписали Віденську конвенцію про дорожній рух від 1949 р. та 1968 р. Положення цих конвенцій застосовуються до обміну водійських посвідчень", – пояснює Януш Панек, керівник відділу водійських посвідчень та реєстрації транспортних засобів у мерії Катовіце, яка цього року видала 26 польських водійських посвідчень для водіїв із цих країн (стільки ж, скільки за весь минулий рік). Ряшівське відділення видало за цей рік понад 60 посвідчень для іноземців (у 2017 р. їх було на 10 менше).

Польща не перевіряє, чи курси та іспити на водіння для професійних водіїв, що проходили в Україні чи Білорусі, відповідають мінімальним вимогам до навчання, встановленим законодавством Європейського Союзу. Так відбувається у випадку лікарів з-за східного кордону, чиїх дипломів Польща не визнає (щоб нострифікувати диплом, лікар повинен пройти в Польщі стажування та здати Медичний державний іспит).

Чому так не відбувається із водіями? Пйотр Мікєль, директор департаменту транспорту Міністерства інфраструктури, пояснює: "Польське законодавство накладає на громадян з-поза ЄС обов'язок отримання відповідної професійної кваліфікації, а також проходження періодичних навчань, які водій може пройти тільки в Польщі або іншій країні ЄС". Він визнає, що закон не вимагає повторного складання іспитів на водійські посвідчення. Хто тоді бере на себе відповідальність за навички такого водія? "Перевірка справжніх водійських навичок відбувається на підприємстві, яке його приймає на роботу", – каже директор.

Польські водії обурені

"Це ж підробка. Чи хтось перевіряє цих водіїв? Перевіряє різницю в стандартах видачі водійських посвідчень?" – запитує Маріуш Бранчевський із організації, яка об'єднує понад 800 польських професійних водіїв. Вони вимагають впровадження обов'язкових екзаменів для водіїв з-поза меж ЄС і відкликання польських водійських посвідчень, що були видані без перевірки. Українські водії, яких наймають завдяки цим правилам, стають для них недобросовісною конкуренцією.

Курс на одержання водійського посвідчення для професійних водіїв (категорія C або C+E) коштує в Польщі близько 4,5 тис. злотих. Загалом близько 10 тис. злотих. Ця сума включає 20 годин теорії і 45 годин практичних занять, а водії вчаться не тільки поведінці на дорозі, але й безпечного водіння. Усе закінчується державним іспитом. В Україні або Білорусі, про що повідомляють як українські, так і та польські ЗМІ, можна без проблем купити водійське посвідчення для цих категорій – за близько третини цієї суми. Прецедент придбання посвідчень за хабар є поширеним явищем.

"Це стосується не тільки професійних водіїв. Знайомий, який живе у Києві, хотів отримати нове водійське посвідчення, бо дійсність його документа закінчилася. Він здавав екзамен кілька разів – безуспішно. Нарешті, він запитав, що відбувається. Йому сказали прямо: "Заплатиш, то отримаєш". Саме так це виглядає в Україні", – говорить співрозмовник.

Цього року Бещадська прикордонна служба виявила 120 підроблених водійських посвідчень, переважно в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СОЦМЕРЕЖІ В ПОЛЬЩІ НАПОВНЕНІ НЕНАВИСТЮ ДО УКРАЇНЦІВ ЧЕРЕЗ ВОЛИНЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів