Поділитись:

Олег Сенцов став почесним громадянином Парижа

Середа, 26 вересня 2018, 08:23

Український режисер Олег Сенцов, який із середини травня голодує в російській в'язниці, вчора став почесним громадянином Парижа.

"Це акт надії", – сказав мер міста, – пише Monitor Info, посилаючись на Rzeczpospolita.

Сенцов, житель Криму, був заарештований у 2014 р. Після затримання в Сімферополі його вивезли до Росії, де звинуватили у підготовці терористичних актів на своєму рідному півострові.

Сенцова було засуджено до 20 років перебування у виправній колонії.

Протестуючи проти цих звинувачень, які режисер відхиляє та називає політичними, Сенцов із середини травня оголосив голодування. Це вимагає звільнення українських політичних в'язнів, які утримуються в російських в'язницях.

Зараз Сенцова годують примусово.

Вчора мерія Парижа одноголосно надала Сенцову почесне громадянство цього міста. Мер Парижа, Анн Ідальго, заявивши про рішення, підкреслила, що це символічний акт надії.

Вже багато місяців світ закликав президента Росії звільнити Сенцова. Про це просила також мати режисера, подібне прохання висунули Європейський Союз та Європейський суд з прав людини. Сотні тисяч людей підписали десятки петицій з цього питання, до Путіна зверталися мистецькі кола багатьох країн.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков пояснив, що для розгляду президентом прохання про помилування має бути написане самим засудженим. Але Сенцов не має наміру цього робити.

"Путін буде чекати, доки Сенцов благатиме його особисто про помилування, доки благатиме весь світ, включаючи папу", – зазначив Олексій Арестович, український військовий аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів