Поділитись:

Чи вистачить Україні газу, щоб перезимувати (інфографіка)

Четвер, 04 жовтня 2018, 09:00
Чи вистачить Україні газу, щоб перезимувати  (інфографіка)

15 жовтня в Україні розпочинається черговий опалювальний сезон. Станом на початок місяця запаси газу у підземних сховищах становлять близько 16,2 млрд кубометрів.

Експерт РПР, координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко розповідає, чи вистачить державі запасів та скільки українці платитимуть за газ цієї зими.

Станом на 29 вересня українські підземні газові сховища були заповнені на 52 %

Кількість необхідного газу для успішного опалювального сезону значною мірою залежить від погодних умов восени та взимку.

"Наразі немає даних, наскільки за 2018 рік збільшилася енергетична ефективність будівель (тобто, наскільки менше тепла вони потребують), але не думаю, що суттєво. Тому орієнтуватися варто на минулий опалювальний сезон. 16,18 млрд кубометрів газу у сховищах – думаю, досить реальний обсяг, щоб пройти опалювальний сезон без проблем, якщо не буде природних катаклізмів", – зазначила експерт.

Суми в платіжках повністю залежать від рішення уряду щодо ціни на газ. 80-85 відсотків у вартості тепла і гарячої води – це газ. Тому підняття ціни на газ потягне зростання фактично усіх платежів.

Нагадаємо: 28 вересня Кабінет Міністрів прийняв рішення продовжити дію зобов'язань із продажу природного газу для населення і теплокомуненерго за зниженою ціною до 18 жовтня. Після цієї дати очікується перегляд ціни на газ у напрямку підвищення.

"Я прогнозую, що підвищення ціни на газ буде, але десь на 20-25 відсотків після 18 жовтня", – вважає Тетяна Бойко.

Відповідно, тариф на газ для населення зросте на 20-25 %, ціна на тепло/гарячу воду – на 25-20 %. Також на кілька відсотків зростуть тарифи на електроенергію і питну воду (де використовується для виробництва цих послуг природний газ).

Проте точно сказати, чи буде підвищення, ніхто не може – все-таки, це рішення уряду. Після 18 жовтня ми знатимемо напевне, чи підвищиться ціна на газ для українців і якою мірою.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ЗДОРОЖЧАЄ ОПАЛЕННЯ

Надрукувати
мітки:
коментарів