Поділитись:

Білоруси склали українцям конкуренцію на ринку праці в Польщі

Вівторок, 09 жовтня 2018, 19:33

Кількість робочих віз, виданих владою Польщі громадянам Білорусі, значно збільшується.

Про це пише Deutsche Welle.

У 2014 році польська влада видала громадянам Білорусі 1,6 тисячі робочих віз, а в 2017 році їх кількість перевищила 10 тисяч. Повідомляється, що з початку цього року білоруси вже отримали близько 40 тисяч польських робочих віз. Такі дані навів автор дослідження "Міграція між Білоруссю і Польщею: тенденції та перспективи", академічний директор варшавського аналітичного центру EAST Андрій Єлісєєв.

Із його слів, за останні роки в 10-12 разів збільшилася кількість запрошень, які польські роботодавці видали білорусам в межах спрощеного порядку працевлаштування. При цьому експерти прогнозують зростання короткострокової і довгострокової трудової міграції білорусів до Польщі.

У першому випадку знижується соціальна напруженість, як і в ряді регіонів Білорусі є проблеми з працевлаштуванням. Крім того, зароблені трудовими мігрантами гроші в 2-3 рази зменшують кількість сімей в Білорусі, що живуть за межею бідності.

Представник Фонду ім. Стефана Баторія Кшиштоф Мрозек зазначив, що присутність громадян Білорусі в Польщі на фоні майже 2 млн трудових мігрантів з України малопомітна. Однак білоруси не зустрічають ніякого ворожого ставлення з боку поляків і легко інтегруються в польське суспільство.

Левову частку іноземців, що працюють в Польщі, становлять українці. Але якщо в минулому році приріст числа працівників з України за перші півроку становив 114 % в річному вираженні, то в першому півріччі 2018 року їх кількість зросла лише на 20 %.

Українці дедалі більше віддають перевагу роботі або в сірій зоні економіки Німеччини, або легально, але в Чехії, Словаччині чи Угорщині, де вищі зарплати, – пояснив Мрозек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНЦІ ПОЧАЛИ РІДШЕ ЇЗДИТИ ДО ПОЛЬЩІ НА РОБОТУ

Надрукувати
мітки:
коментарів