Поділитись:

Шкільні парти не стоятимуть рядами: в дію вступили нові норми

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 15:40
Шкільні парти не стоятимуть рядами: в дію вступили нові норми

В Україні 1 вересня 2018 року вступили в дію нові державні будівельні норми, які розширили можливості планувальних рішень у школах. Зокрема, вони передбачають проектування сучасного відкритого навчального простору для організації різноманітних групових занять у навчальних закладах при їх новому будівництві або реконструкції.

Про це розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, – повідомляє "Урядовий портал".

"З 1 вересня в дію вступили оновлені ДБН щодо навчальних закладів. Раніше в школах передбачалася виключно фронтальна форма шкільних занять, це коли парти стоять рядами одна за одною. Відтак не було можливості проводити різні групові, ігрові та індивідуальні заняття у класах. Тепер це відходить в минуле. В школах будуть робити відкритий сучасний і цікавий простір для дітей для більш ефективного та продуктивного навчання", – сказав він.

Лев Парцхаладзе відзначив, що зразком реалізації цього досвіду є "школи майбутнього" у Фінляндії.

Відповідно до цих змін у ДБН, передбачено збільшення площі класу на 1 учня: якщо раніше при фронтальній формі занять передбачалося 2 кв. м, то за новими нормами вона складає 3 кв. м при змішаній формі навчання.

Також в оновлених ДБН "Будинки і споруди. Заклади освіти" введено:

  • обов'язкову енергомодернізацію будівель навчальних закладів;
  • обов'язкове облаштування інклюзивного простору для можливості навчання дітей з інвалідністю;
  • обов'язкове влаштування дверей з вільним відчиненням зсередини – двері "Антипаніка".

Довідково:

Державні будівельні норми (ДБН) – обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Новий освітній простір – це сучасний, комфортний та цікавий простір у школах, який створюється за 4 основними принципами:

  • енергоефективність;
  • сучасне обладнання;
  • мотивуючий простір;
  • безбар'єрність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УКРАЇНІ МОЖУТЬ ДОЗВОЛИТИ БУДУВАТИ ПОЧАТКОВІ ШКОЛИ В ЖИТЛОВИХ БУДИНКАХ

Надрукувати
мітки:
коментарів