Поділитись:

Розірвання зв'язків РПЦ і Константинополя: що це означає для України

Вівторок, 16 жовтня 2018, 11:15

Російська православна церква розірвала зв′язки з Константинопольським патріархатом.

Відповідне рішення ухвалив Синод РПЦ 15 жовтня. На ньому був присутній очільник Української православної церкви митрополит Онуфрій. Він є постійним членом Синоду.

Як розповів ІА "Конкурент" речник Волинської єпархії УПЦ, протоієрей Олег Точинський, тепер має відбутися Синод УПЦ, на якому вирішуватимуть, як в Україні реагувати на цю ситуацію.

"Однак, зважаючи на те, що питання суміжні, то є така підозра, що позиція Синоду УПЦ не буде відрізнятися від того, що було вирішено на Синоді Російської православної церкви. Тобто УПЦ теж, ймовірно, розірве зв′язки і євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом. Але треба дочекатися рішення", – пояснив Олег Точинський.

Із його слів, практика розірвання євхаристійних відносин не є новою.

"Це неприємно і викликає пересторогу. Але це нормальна практика у тому разі, коли певні питання, в яких зацікавлені дві сторони, не вирішуються. Це крайній захід, до якого приходять. І це має стати початком того, аби це питання вирішували на всеправославному рівні", – розповів протоієрей.

Як пояснив він, у заяві РПЦ закликають до загальноправославного обговорення цієї ситуації, тобто не збираються тримати розрив стосунків тривалий період часу. Має бути скликаний Собор, де питання вирішиться остаточно.

"Що стосується вірян, то їм і священикам зокрема на певний час забороняється відвідувати святині, які розташовані на канонічній території Константинопольського патріархату. Вони не матимуть права брати участь у богослужіннях, у таїнствах, які звершують представники Константинопольського патріархату. На мою думку, це ненадовго. Адже питання живе і гаряче, гадаю, воно дуже швидко вирішиться", – зазначив речник Волинської єпархії УПЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів