Поділитись:

Уряд Гройсмана дав на дороги удвічі менше за Азарова, – нардеп

Середа, 17 жовтня 2018, 15:52
Уряд Гройсмана дав на дороги удвічі менше за Азарова, – нардеп

Уряд виділяє на ремонт шляхів шалені гроші, а поганим дорогам не видно ні краю, ні кінця. Справа не в грошах, а в умінні їх грамотно витрачати.

Про це пише народний депутат від "Об'єднання "Самопоміч" Роман Семенуха у своєму блозі на "Економічній правді".

"За п'ять років ми відновимо дороги України!" – це гасло, озвучене прем'єром на початку року, вмить опублікували центральні ЗМІ.

"Ремонт проведено з ініціативи президента Порошенка", – це гасло майорить на бордах на Харківщині, де недавно нарешті було відновлено кілька десятків кілометрів багатостраждальної дороги Охтирка-Харків. Так працює піар.

Проте 95 % доріг в Україні зношені, а деякі траси міжнародного значення можна проїхати тільки на першій передачі. Так працює влада.

Згідно із змінами до законодавства, з 2018 року Державтодор відповідальний лише за 46 тис км доріг із 420 тис км усіх шляхів країни. Решта – дороги місцевого значення, вони передані місцевій владі і місцевим бюджетам.

Середня швидкість виконання дорожніх робіт за останні два роки – 2 тис км на рік. Прості математичні розрахунки демонструють: формула Гройсмана спрацює тільки у тому випадку, якщо його прем'єрство розтягнеться ще на 22 роки.

Уряд Гройсмана дав на дороги удвічі менше за Азарова, – нардеп

Зі слів нардепа, дорожнє полотно зношуватиметься швидше, ніж його ремонтуватимуть. Тож якщо не змінити підхід до відновлення, процес ремонту буде нескінченним. У середньому асфальтове покриття в Україні служить три роки. Це означає, що коли урядовий план буде виконано, 90 % доріг знов будуть в аварійному стані.

Поки що не Азаров

Згідно з рейтингом Всесвітнього економічного форуму, п'ять країн з найкращими дорогами – це ОАЕ, Сінгапур, Гонконг, Нідерланди та Японія. України в цьому рейтингу нема, її треба шукати в антирейтингу поруч з Конго, Мадагаскаром і Парагваєм. За даними світових досліджень, в Україні найгірші дороги у світі.

Прем'єр та президент активно піаряться на темі ремонту доріг, проте витрачають на дороги удвічі менше за Азарова в часи режиму Януковича.

Уряд Гройсмана дав на дороги удвічі менше за Азарова, – нардеп

Щоб це побачити, треба перевести показники бюджетів за різні роки з мінливої гривні у долар.

Так ми побачимо, що протягом 2010-2013 років уряд Азарова витратив на дороги 5,2 млрд доларів. Володимир Гройсман з 2016 року виділив з бюджету 1,5 млрд доларів і ще 1 млрд доларів заклав у бюджет 2019 року.

Бюджет 2019 року передбачає виділення 30,5 млрд грн Державному агентству автомобільних доріг.

З них 13 млрд грн — на дороги загального користування державного значення, 8,5 млрд грн – на виконання державних боргових зобов'язань, тобто на покриття кредитів, взятих державою на дорожні потреби.

Ще 8,5 млрд грн підуть на ремонт доріг загальною протяжністю 2 113,9 км.

Український асфальт в кишенях чиновників

Незмінним залишається незадовільна якість ремонту. Перевірка стану доріг, проведена "Укравтодором" у 2016 році, показала, що 80 % ремонтів було проведено неякісно: були зафіксовані деформація покриття, тріщини, просідання.

Секрет якості європейських доріг полягає в укладці. Під основний шар асфальту кладуть дренажний підтримуючий, цементують його і тільки потім кладуть асфальтне покриття. Таких цементобетонних доріг у ЄС 70 %. Такі дороги в Україні можна було б експлуатувати 15-20 років без ремонту. Заважає одне: корупція.

При виконанні ремонтів доріг підтримуючий шар кладуть і в Україні. Тільки його об'єми на папері та в реальності відрізняються в рази. Гроші осідають на рахунках чиновників. З цього приводу СБУ порушила справу щодо розкрадання 224 млрд грн чиновниками "Укравтодору" і провела обшуки у 15 областях.

Без зміни керівництва, без вирішення кадрового питання на місцях установу продовжують фінансувати, і не тільки з державного бюджету. Європейський інвестиційний банк вирішив надати "Укрзалізниці" та "Укравтодору" кредит на 50 млн євро для ліквідації вузьких місць у європейських транспортних мережах.

Проблема нагальна, на її розв'язання потрібні кошти, але поки існує ризик корупції, ці гроші не захищені. Те саме стосується і бюджетних фінансів.

Не в грошах справа

Скільки коштує українська дорога? Якщо узагальнити цифри з різних областей, можна сказати, що вартість ямкового ремонту 1 км дороги становить 4-5 млн грн.

Вартість капітального ремонту, яку можна порівняти з вартістю будівництва дороги, набагато вища. П'ять років тому, за даними Міністерства інфраструктури, капітальний ремонт 1 км коштував 5,5 млн дол, зараз – 150 млн грн.

Ці цифри відповідають світовим показникам. У деяких європейських країнах витрати навіть більші. Різниця у тому, що в ЄС за ці кошти громадяни отримують якісну дорогу на кілька десятиліть, а в Україні – на кілька років.

Великі бюджети на будівництво та ремонт – ще не запорука якісної дороги. Покриття мусить відповідати умовам експлуатації. Наприклад, дороги в ОАЕ, які посідають перше місце у світовому рейтингу, створені з такого матеріалу, який витримує високі температури, але псується при мінусових.

Навантаження на дорожнє покриття тут зависоке: країна є лідером за збільшенням кількості особистого транспорту. Комітет з доріг і транспорту емірату Дубай у дворічному плані розвитку зауважує, що за останні роки кількість зареєстрованих авто зросла на 541 %, що вище, ніж у Лондоні, Токіо чи Нью-Йорку.

В іншому еміраті, Шарджі, тестують нову технологію утилізації асфальту. Обладнання для утилізації везуть з Німеччини, воно коштує лише 2 млн дол. Тут також проходить тестування новий асфальт – екологічно безпечний, на 30 % дешевший і на 60 % швидший в укладці, ніж традиційний.

Це наполовину дешевше, ніж 1 км будівництва дороги в Україні. На винайдення нового асфальту витратили всього 160 тис євро — стільки коштувало лабораторне обладнання. Як видно, прогрес країни не пов'язаний з її багатством, просто тут всього за 47 років існування держави навчилися грамотно витрачати гроші.

В українських доріг є й інша ціна. Та, яку сплачують українці своїм життям та здоров'ям. За перше півріччя 2018 року трапилося понад 57 тис дорожньо-транспортних пригод, і фактор якості доріг відіграє у цій статистиці свою роль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДЕ, ЗА СКІЛЬКИ І ХТО РЕМОНТУВАВ ЛУЦЬКІ ДОРОГИ У 2018 РОЦІ?

Надрукувати
мітки:
коментарів