Поділитись:

Супрун розповіла, як слухати музику без шкоди для слуху

Субота, 20 жовтня 2018, 07:28

За даними ВООЗ, близько 1,1 мільярда молодих людей (віком від 12 до 35 років) ризикують втратити слух через те, що слухають музику занадто голосно. Про це написала Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

За словами в.о. Міністра охорони здоров'я, в підвищеній групі ризику появи проблем зі слухом знаходяться також ті люди, які люблять дуже гучно слухати музику в навушниках. Супрун застерігає, що всього 30 хвилин часу в навушниках при повній гучності можуть завдати безповоротної шкоди слуху.

"Вплив гучних звуків протягом тривалого періоду часу викликає втому сенсорних клітин вуха. Як результат – тимчасова втрата здатності чути або такі явища, як дзвін у вухах або ж "приглушений" шум. Слух нормалізується після того, як сенсорні клітини відновлюються. Такі перепади звуків буквально їх "зношують", тому з часом ймовірність погіршення та навіть втрати слуху кардинально зростає" – розповіла посадовиця.

Однак деякі люди можуть бути більш чутливими до шуму. В групі підвищеного ризику знаходяться люди, які мають генетичну схильність до цього, або ж деякі хронічні хвороби, а також ті, що курять.

Ось кілька порад від Уляни Супрун, що можна робити для того, аби мінімізувати ризики:

  • Не ставте звук на повну. Намагайтесь слухати музику в навушниках на безпечному рівні – не вище 85 децибелів. У більшості пристроїв це близько 75% від максимально можливої гучності.
  • За можливості обирайте якісні шумопоглинаючі навушники. Вони допоможуть ізолювати зовнішній шум та зменшити гучність у ваших навушниках.
  • Якщо відвідуєте гучне місце – періодично робіть паузи та виходьте в більш спокійне місце, щоб відпочити від шуму. Банальна порада, але кілька хвилин на вулиці допоможуть прийти слуху до тями.
  • Також в гучних місцях можна використовувати спеціальні вкладки для вух. В залежності від матеріалу та якості прилягання, вони здатні поглинати шум від 5 до 45 децибелів.
  • Не стійте близько до джерела шуму, наприклад, одразу поруч біля динаміків.
  • Намагайтесь слухати музику в навушниках не більше 1 години на день або ж робіть між цим тривалі перерви.
  • Якщо відчуваєте, що ваш слух погіршився – обов'язково зверніться до лікаря! Та регулярно перевіряйте слух

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧИ ЗАХИЩАЄ ЦИБУЛЯ ВІД ГРИПУ: ПОЯСНЕННЯ СУПРУН

Надрукувати
мітки:
коментарів