Поділитись:

Голод на робітничі кадри зростає, – Лілія Гриневич

Неділя, 21 жовтня 2018, 11:30

В Україні дедалі менше людей отримують професійну освіту, при цьому голод на робітничі кадри зростає.

Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, – повідомляється на сайті МОН.

Німеччина боролася з цією проблемою через широку просвітницьку комунікаційну кампанію, що суттєво підвищила престиж робітничих професій в країні. МОН готове максимально підтримати таку кампанію, залучивши всі наявні ресурси, але потрібна й участь роботодавців.

"Сьогодні ми маємо низку проблем, які не дають нашій професійній освіті розвиватися та задовольняти потреби ринку праці. Це й зношеність обладнання, у зв'язку з чим ми щороку виділяємо інвестиції для модернізації наших училищ і створення НПЦ, це й низька якість самої освіти, щоб це подолати ми оновлюємо стандарти та серйозніше залучаємо роботодавців для розвитку дуальної освіти. Однак усього цього недостатньо, нам потрібно підняти престиж професійної освіти, щоб вона перестала бути страшною казкою для кожного недисциплінованого учня в школі. Суспільство має побачити, що наявність у дитини професії дає запоруку стабільного розвитку особистості, можливість вже в молодому віці отримувати пристойну зарплату. Держава має серйозні ресурси для просування такої інформації, але нам потрібна допомога роботодавців", – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Представники підприємств легкої промисловості також зауважили, що важливо, аби більше дітей розуміли, що, прийшовши на виробництво, вони отримають пристойну, особливо для регіонів зарплату – в середньому 7-7,5 тисяч гривень.

Окрім того керівники промислових підприємств назвали проблеми, які гальмують розвиток робітничих професій, зокрема:

  • занадто тривала підготовка спеціалістів у стінах закладів професійної освіти;
  • бюрократичні процедури, пов'язані з наймом неповнолітніх працівників.

"Для нас співпраця з бізнесом та спільне формування стандартів – пріоритет. МОН спільно з вами вивчить, як ми можемо, наприклад, через зміну стандартів скоротити термін навчання для ваших спеціальностей. Що стосується вимог для найму неповнолітніх, то вони пов'язані з документами Міністерства соціальної політики. Ми готові бути в цьому питанні вашими соратниками та послами, зокрема звернутися до Мінсоцполітики для перегляду цих вимог. Але ви маєте розуміти, що все ж працевлаштування неповнолітніх має бути і завжди буде складнішим, ніж найм повнолітніх, адже вони не несуть за себе відповідальність у повній мірі. Тому має бути дорослий, який цим опікується, і розумні вимоги безпеки. Дивні речі та надмірну бюрократизацію, звичайно, треба познімати", – відповіла Міністр Лілія Гриневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів