Поділитись:

В Україні суд визнав законним нерозмитнений автомобіль на "бляхах"

Понеділок, 22 жовтня 2018, 12:08

Верховний суд визнав законним користування автомобілем з іноземною реєстрацією, який ввезений в Україну задля транзиту.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Таке рішення Верховний суд ухвалив на початку жовтня у справі за позовом власника автомобіля на єврономерах проти митниці. Чоловік просив скасувати постанову, якою його визнали винним у порушенні митних правил та оштрафували на 8 500 гривень.

Позивач, власник автомобіля з реєстраційним номером Естонії і не знятого там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України на підставі митної декларації задля транзиту. Під час судових засідань сам позивач визнав, що ввіз зазначений транспортний засіб для тривалого використання на території України, а режим "транзит" заявив, щоб уникнути необхідності митного оформлення автомобіля та сплати відповідних платежів.

Підставою для рішення суду на користь власника "євробляхи" стало те, що позивач у строки, визначені ст. 95 МК України (для автотранспорту – 10 діб, у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці – 5 діб), автомобіля не вивіз, натомість продовжує ним користуватись як транспортним засобом, митне оформлення якого не закінчено, без дозволу митниці.

Верховний Суд, враховуючи висновок Конституційного Суду України, зазначив, що в ч. 2 ст. 469 МК України чітко визначені дії, бездіяльність та умови, які кваліфікуються як правопорушення щодо товарів, митне оформлення яких не закінчено або які перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем чи поміщені в режим митного складу. Такий митний режим, як тимчасове ввезення, не зазначений у вказаних положеннях Кодексу.

Відтак, суд вважає що в діях позивача відсутній склад порушення митних правил, передбачений ч. 2 ст. 469 МК України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
09 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024