Поділитись:

Польща може посилити візовий режим з Україною

Середа, 06 липня 2016, 10:19
Польща може посилити візовий режим з Україною

Перед самітом НАТО, який відбудеться у Варшаві 8-9 липня і на якому обговорюватимуть і питання безпеки в нашому регіоні, розпалюються відносини між Польщею та Україною.

Масла у вогонь підлила добова блокада пунктів пропуску через припинення пільгового безвізового режиму для жителів прикордонних районів, – повідомляють "Вести.ua".

Нагадаємо: Польща посилила контроль на всіх своїх кордонах майже на місяць через Варшавський саміт і приїзд сотень тисяч паломників і Папи Римського на з'їзд католиків в Польщі в кінці липня. Селян з прикордоння тимчасово не пускатимуть за пільговими перепустками.

Весь понеділок активісти тримали в облозі три пункти пропуску у Львівській області. Утворився затор із сотень машин українців й іноземців. 5 липня кордон розблокували: місцева влада вмовила страйкарів розійтися.

Чи позначиться ситуація на візах

Акція протесту отримала великий резонанс у західних сусідів. Експерти вважають, що бунт контрабандистів не додасть нам плюсів перед самітом.

"Фото з цієї веремії вже кружляють в польських соцмережах як доказ дикості сусідів", – розповів журналіст Ростислав Крамар, який живе у Варшаві. А глава Конфедерації вільних профспілок Львівщини Андрій Соколов вважає, що Україна і Польща переглянуть правила прикордонного руху.

Кваснєвський не вірить в європейську Україну

В експертному середовищі також існує думка, що поляки можуть посилити візовий режим з Україною. З цим прогнозом не згоден польський експерт Бартоломей Яблонський: "На візах і відносинах з Україною бунт українських селян не відіб'ється. Польща дійсно посилила прикордонний контроль через дві великі події в липні, але не тільки з українцями, а й з Росією і Білоруссю. Також тимчасово закрили кордони з іншими країнами ЄС (там тепер чергують поліцейські і зупиняють підозрілі машини). Втім, обмеження можуть продовжити через міграційні кризи. Тим більше, що багато країн ЄС закривають кордони через біженців, що, до речі, загрожує існуванню Шенгенської зони".

Надрукувати
мітки:
коментарів