Поділитись:

"Роттердам+" хочуть скасувати через суд

Понеділок, 05 вересня 2016, 14:52

Експерт у сфері енергетики, екс-член Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус подав позов у Київський окружний адміністративний суд щодо скасування постанови НКРЕКП від 3 березня 2016, відомої як "Роттердам+".

Про це він повідомив у Facebook.

За його словами, юридичний позов базується більше на формальних підставах.

До того ж Герус назвав 10 причин, чому прийняв таке рішення:

"1. Регулятор ніяк не реагує на публічну експертну критику, навіть якщо вона обґрунтована.

2. НКРЕКП досі не надав повний розрахунок, відповідно до формули ціни вугілля та е/е, отже, є що приховувати.

3. "Роттердам+" не дав обіцяного ефекту щодо незалежності і гарантованості у поставках вугілля. Запаси вугілля на кінець серпня на 40%-45% нижче, аніж рік тому, коли ніякого "Роттердаму+" не було. Тобто "Роттердам+" введений виключно для додаткової вигоди ("додаткових чайових") деяким виробникам е/е.

4. Методологія "Роттердам+" дає вигідну формулу для ціни вугілля, у той час інші види палива (газ, мазут) не прив'язані цією методологією до якихось європейських бірж. Очевидні преференції для вугілля.

5. Методологія хибна з точки зору прив'язки до імпортного, а не експортного паритету. Та не враховує різниці у ціноутворення у ситуації, коли країна є нетто-імпортером або нетто-експортером.

6. Українське вугілля не є commodities у розумінні того вугілля, яке торгується у Роттердамі. Бо у першому 2%-2,8% сірки, а у другому 1% сірки. Отже, це не аналогічні товари і ціна на них має бути різна.

7. Методологія не враховує, що вугілля марки А і Г - це різне вугілля з різною ціною, які не є взаємозамінними.

8. Методологія дає можливість покривати навіть більше аніж реальну імпорту ціну вугілля марки Г. Але не покриває реальний імпорт вугілля марки А, яке транспортується з далеких країн. Тобто концепція методологічно невірна.

9. Із введенням методології "Роттердам+", бізнесом у твердій валюті в українській енергетиці стає "зелена" генерація і теплова вугільна генерація, що виглядає досить дивно, оскільки це протилежні речі. Все би нічого, якби за це не доводилось платити всім споживачам.

10. Ця методологія тягне за собою додаткове (необґрунтоване) підвищення тарифів для споживачів, особливо непобутових (бізнес, бюджет). Також внаслідок цього збільшується перехресне субсидування, що є антиреформою".

Довідка:

"Роттердам+" – це формула розрахунку ціни енергетичного вугілля при визначенні оптової ринкової ціни на електроенергію. Ця формула пов'язує вартість вугілля з індексом в порту Роттердама (Нідерланди) з урахуванням витрат на його доставку в Україну.

До слова:Андрій Герус нещодавно зазначив, що тарифи на електроенергію, ймовірно, у недалекому майбутньому знову зростуть. Причина цьому – недалекоглядність Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, яке "затягнуло" з імпортом вугілля та хоче компенсувати його нестачу вдвічі дорожчим газом.

Надрукувати
мітки:
коментарів