Поділитись:

Костянтин Зінкевич: "Гузь подорослішає і стане більш зрозумілим"

Вівторок, 20 грудня 2016, 21:00

Костянтин Зінкевич – підприємець та відомий волинський волонтер, який минулого року став депутатом Волинської обласної ради. Він, певно, найбільший критик діяльності багаторічного мера Володимира-Волинського Петра Саганюка та один з активних антикорупційних діячів області.

Про мотивацію стати політиком, "януковичів" та "сєпарів", гівно в річках, недолугий ремонт доріг, Ігоря Гузя. А також про те, що краще: виставка картин чи "Зоряні війни", в інтерв'ю Діловому виданню Волині "Конкурент".

– Ви прийшли у політику на хвилі Євромайдану. Скажіть, якби не було Революції Гідності, володіли б ви зараз депутатським мандатом? Звідки у вас з'явилася мотивація стати представником громади?

– Я точно не йшов би в депутати. Коли балотувався у Верховну Раду та пізніше у місцеву, мотивувався бажанням зайняти місце якоїсь падли-сволочі, хоча й розумів, як багато там різної гидоти.

– Нардепом ви не стали і всієї "величини" української політики на власній шкірі поки що не відчули. Проте ви вже рік володієте мандатом депутата Волинської обласної ради. Ваші очікування від роботи в сесійні залі втілилися у життя?

– Особливих очікувань я не мав, але було бажання працювати. Бачу, що, будучи депутатом обласної ради, можна отримати можливості впливати на якісь рішення, є певні важелі, і я стараюся цим користуватися на благо громади Волині. Я сподівався, що буде конструктивна діяльність ради, хотілося б менше політики – більше прагматичної роботи.

Рада конструктивна на 60%, 40% – це популістичні гасла та змагання двох потоків: адміністрація проти Ігоря Палиця і всіх, що навколо нього. Дуже багато рішень викликають суперечки саме через "перетягування канату" між цими двома кланами.

– Фракція "Самопоміч", до якої ви належите, входить до якихось із цих потоків?

– Ні. У нас відсутні будь-які домовленості, ми підтримуємо рішення та запити, виголошені навіть відвертими "януковичами" та "сєпарами", якщо вони на користь громади. Не так важливо, чия це ініціатива, – я її підтримаю. А якщо треба буде, то я скажу, хто є хто.

– А от скажіть: заслуговують депутати облради на похвалу чи ні?

– Та заслуговують.

– За що?

– Прийняті хороші програми розвитку Волині: щодо інфраструктури, підтримки освіти, атовців. Погано тільки, що мало ними користуються: люди в районах і містах не поінформовані.

– Голова Волиньради Ігор Палиця казав, що в сесійній залі політики не буде. На мою думку, то він трішки злукавив, і політика там є. Та ще й у досить великій кількості. Конкретно ж хочу спитати про конфлікт, який з квітня відбувається у фракції "Батьківщина", про їхні розбірки та розкол. От як ви гадаєте, є там "слід" Палиці?

– "Слід" Палиці там є однозначно. Я член "регламентної" комісії, сьогодні якраз було засідання, і знову ж таки питання, які вносить один представник "Батьківщини", йому опонентом виступає інший представник "білосердечних", а ми стаємо заручниками ситуації. Вплив Ігоря Палиці тут є. Це очевидно.

Жовтнева сесія Волинської обласної ради.><span class=Жовтнева сесія Волинської обласної ради.

– Оскільки зачепили особу Ігоря Палиці. Він був головним ініціатором створення комунального підприємства "Волиньприродресурс", яке візьме під контроль корисні копалини області. Як гадаєте, сторонники цієї ініціативи справді хочуть впорядкувати ситуацію із незаконним видобутком бурштину чи шукають передусім шляхи для особистої вигоди та збагачення?

– Хочеться вірити, що справді планують впорядкувати ситуацію і збагачувати Волинь. Я двома руками "за" "Волиньприродресурс", інша справа, що ще не має законодавчої бази, аби підприємство повноцінно працювало. На початках створення "Волиньприродресурсу" я казав, що треба думати не тільки про видобуток, бо це тільки половина заробітку.

Має бути повний цикл: і обробіток, і збут. Я пропонував продавати бурштин на біржах, які це активно культивують: Гонконг, Макао. Є люди, вихідці з Волині, які проконсультують безплатно. Вони живуть у Бельгії, мають контакти на діамантовій біржі в Антверпені. Потрібно про це пам'ятати.

– Зараз підприємством керує тимчасовий виконувач обов'язків Веніамін Туз. Роль повноцінного очільника пророкують депутату Василю Столяру. В одному з ефірів ток-шоу "Протилежний погляд" він сказав, що якщо йому запропонують цю посаду, то не відмовиться. Як ви гадаєте, Василь Андрійович буде ефективним керівником такого підприємства?

– Мені важко оцінити його ділові якості, але "хватка" у нього міцна.

– Нещодавно ви та група активістів завітали до головного казначея області Леміщака, якого змусили у письмовому вигляді попросити провести перевірку його статків. Розкажіть детальніше про цю ситуацію та про вашу антикорупційну діяльність загалом?

– В Україні трохи "підвисла" діяльність НАЗК, яка повинна розслідувати корупційну діяльність чиновників і перевіряти електронні декларації, але нормального порядку, як це робити, не затверджено. У них доволі обмежений штат, а декларацій – більше 100 тисяч. Кого перевіряти першими? Це дуже марудна та довготривала робота. Необхідно, щоб хтось допомагав.

Також не вказані терміни, упродовж яких повинно тривати дослідження декларацій. Існує небезпека, що потенційно виявлені корупційні злочини не будуть доведені, оскільки існує термін давності для розгляду таких справ – 3 роки. Якщо не передати це все до суду за 1,5 роки, то, за практикою, у корупціонера є шанс уникнути покарання. Саме на це вони й надіються.

Тому ми й вирішили допомогти НАЗК, НАБУ проявити цих людей, яких на Волині досить багато. Це не був якийсь флешмоб для картинки. Заява Леміщака уже в НАЗК. Будемо продовжувати цю діяльність, але анонсів не робитимемо, як нас просять.

Разом із Семен Семенченком, Олексієм Панасюком, Марічкою Падалко та Єгором Соболєвим><span class=Разом із Семен Семенченком, Олексієм Панасюком, Марічкою Падалко та Єгором Соболєвим

– Ви часто критикуєте мера Володимира-Волинського Петра Саганюка. Якби він пройшов перевірку на поліграфі, а питання були б сформовані вами, скільки б у відповідях було червоного, тобто неправди?

– Нема значення, які б я ставив запитання, він достатньо товстошкірий, щоб боятися поліграфу і не справитися з ним, він обіграв би "детектор брехні". Чому я так кажу? Тому що люди його категорії – це особи, яких не можливо переконати за допомогою причинно-наслідкового зв'язку. Такі люди розуміють лише силу та сприймать речі тільки через страх. Що поліграф, що не поліграф – Саганюку все одно.

– Як ви думаєте, чим можна настрахати Петра Даниловича?

– ...(сміється) Я не маю наміру його лякати, думаю, що він просто мріє про можливість здихатися всього того клопоту, яким обріс.

– Гадаєте, що стримає своє слово і більше не балотуватиметься?

– Та я про це не думаю, він говорить одне – робить друге. Не сприймаю його заяв серйозно.

– А взяти керівництво Володимиром-Волинським на себе готові?

– ...(задумався) Ви знаєте, треба буде дуже гарно попросити, аби я погодився знову брати участь у виборах. І це не через неготовність, я готовий! Але навколо стільки лайна. Робиш добрі речі, а виявляється, що людям вони не потрібні. Якщо це буде комусь необхідно, я це побачу та відчую, то, звісно, буду братися. А ні – то заради Бога, і так маю чим зайнятися.

Ніколи не мріяв стати депутатом, але за потреби готовий тягнути цю лямку. Так само з головуванням в місті. Просто бавитися в розмову і тішити своє самолюбство – не моє. Хтось інший, можливо, "сяяв" би від радості, що у нього взагалі таке питають.

– Зараз багато шуму через дорогу, ремонт якої недбало виконала фірма "Аміла" у Володимирі-Волинському. Що ви можете сказати з цього приводу?

– Ось як воно все виглядає з дорогами у Володимирі-Волинському (комунальними вулицями). У пана Саганюка є "на підхваті" дві фірми, які займаються дорогами і з якими він тісно співпрацює. Одна з них – "Аміла". У міському бюджеті десятки мільйонів гривень передбачені на асфальтування доріг, яке могли виконувати інші фірми, при чому якісно.

До того ж це варто було б робити в травні чи влітку, але ні – треба в листопаді, і зрозуміло, чому так виходить: через два прикормлених підприємства. Всі інші, що хочуть увійти на ринок міста та готові давати менші ціни і кращу якість, стикаються з міським головою, який унеможливлює ці роботи. Він віртуоз гарного "посилання".

Я знаю, що люди з інших областей готові були працювати в нас. Тобто коли є гроші в міському бюджеті, наприклад, 20 мільйонів гривень, то в липні можна одночасно асфальтувати кілька вулиць, а вони чекають поки "Аміла" доробить одну вулицю, перейде на іншу. Це "свої", біля яких Саганюк почувається дуже тепло.

Щодо ремонту Ковельської, то "Аміла" виграла тендер, давши найнижчу ціну. Я пропонував Гунчику (Голова Волинської ОДА, – К) якось вплинути на такі речі, при виборі виконавця потрібно дивитися на якість його робіт, будівельне портфоліо, скажімо так. Бо виходить так, що приходять нормальні люди, показують свої здобутки та пропонують дешевші послуги, і той самий Саганюк їм каже розібрати стару тротуарну плитку і покласти в іншому місці, а він подивиться, як вони працюють. Фірма, яка себе поважає, розвернеться та піде геть, а Саганюку тільки добре.

У цьому випадку тендер, який проводила Служба автомобілних доріг у Волинській області, пройшов законно: "Аміла" виграла. Але "Аміла" – це біда Волині: літаки падають, люди в нечистотах гинуть. Ще в 2014 році ми зафільмували, як вони зливають орієнтовно по 20 бочок справжнього гівна в Турію, в лісочку. Поїдьте зараз туди, там всі берізки всохли, а гівно й далі зливається. Ось це "Аміла". Їх змусили шматочок вулиці Ковельської переробити, але все одно її вже можна переймувати в "рашпіль". Сьогодні губернатор сказав, що їм не заплатять за роботу або змусять перевиконати все, ну але як це робити? "Аміла" вище голови не стрибне, не можуть люди, тим більше з їхнім контингентом. Адміністрації, місцеві ради, розпорядники коштів (наших податків) повинні подавати до суду за відшкодуванням змарнованих людських грошей.

Позачергова сесія у грудні><span class=Позачергова сесія у грудні

– Цікава виходить ситуація. Саганюк публічно критикував роботу "Аміли", а ви кажете, що йому з ними "тепло".

– Це його стиль: офіційно, для журналістів сказати одне, а зробити, підписати документи, дати вказівки зовсім протилежні. Він зводить лобами підлеглих, а сам займає позицію хорошого директора-розводящого. Це дуже класна школа КПСС, треба віддати належне.

– Упродовж останнього місяця на Волині багато уваги було прикуто до власників автомобілів на іноземній реєстрації, які хочуть, так би мовити, "узаконити свої автомобілі". Вам, як депутату з міста, яке часто називають центром контрабанди, не може бути байдужою ця тема. Ви підтримуєте вимоги автомобілістів?

– Я підтримую іншу модель, не ту, що вони пропонують. Суть її в тому: акциз потрібно взагалі забрати, а розмитнення зробити доступним для людей, якщо воно буде в межах тисячі доларів для старої автівки, то це нормальний стан речей. Питання колотнечі з автомобілістами, які потребують раз в 5-10 днів виїжджати, зніметься.

Ми ж розуміємо, що автівка, куплена в Польщі, приносить гроші тільки полякам (страховка, техогляд, реєстраційні витрати). Варіант, аби платити в рік 200-300 євро, не думаю, що він найкращий

– Не можу оминути постать нардепа Ігоря Гузя, оскільки ваші округи перетинаються. Чи задоволені ви його роботою та чи існує між вами співпраця?

– Ні співпраці, ні спілкування фактично немає. В Ігоря Володимировича дуже великі амбіції, і його політичний стиль не передбачає тривалих дружніх контактів, а для мене визначальними є моральні якості людини.

Як він став народним депутатом, то я передбачав можливість нашої співпраці, але Гузь відразу розпочав з "мочилова" мене й володимир-волинської "Самопомочі" через свої інтернет-ресурси.

Насправді такі його дії мене здивували. Але нехай, Гузь подорослішає і стане більш зрозумілим.

– Наостанок відійду від політики, громадської та антикорупційної діяльності. Чим ви любите займатися у вільний час, які читаєте книги, які дивитися фільми? Сьогодні прем'єра нових "Зоряних війн", до речі.

– Давно бачив останній фільм. Не дивлюся кіно, не тягне. От книжку взяти! Читаю по дві-три одночасно. Щодо вільного часу… Я б весь час подорожував і відвідував би різні мистецькі заходи. Подивитися виставку картин набагато приємніше за "Зоряні війни".

– Ну це як для кого.

– …(посміхається).

Ліворуч - депутат Костянтин Зінкевич, який любить картини, праворуч -  журналіст Ліворуч - депутат Костянтин Зінкевич, який любить картини, праворуч - журналіст "Конкурента" Руслан Пилипчук, який любить "Зоряні війни".

Спілкувався Руслан ПИЛИПЧУК

Надрукувати
мітки:
коментарів
10:30
22 січня 2024
02 грудня 2023
12:10
24 листопада 2023
08:03
21 листопада 2023
20:30
19 жовтня 2023
21 квітня 2023
12:24
07 серпня 2022
06 серпня 2022
12:45