Де в Україні найбільше дорожчали продукти у 2016 році

Здорожчання їжі в Україні за час експерименту Кабміну, який восени минулого року відпустив ціни на соціальні продукти харчування у вільне плавання, виявилося більш істотним, ніж очікувалося.

Про це повідомив глава асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко. У своїх висновках експерт посилається на дані цінового моніторингу Держстату, – інформує UBR.

"З 23 основних продуктів харчування 19 під час експерименту росли швидше, ніж в інший період 2016 року. При цьому ряд продуктів виросли в ціні за останні три місяці більше, ніж за всі дев'ять попередніх, з січня до вересня. Деякі ж продукти, за підсумками дев'яти місяців, дешевшали, а в останньому кварталі виросли", – зазначив Дорошенко.

За його даними, з 30 вересня до 29 грудня 2016 року курячі яйця зросли в ціні на 39,9 % (на 5,97 грн.) Найбільше вони дорожчали в Івано-Франківській (на 7,4 грн) та Волинської ( на 7,38 грн) областях, а найменше – в Одеській області (на 4,12 грн).

Вершкове масло за три місяці стало дорожчим на 21,7 % (на 23,91 грн). Особливо "цінним" цей продукт став в Луганській (на 38,05 грн), Закарпатській (на 34,31 грн) та Чернігівській (на 32,67 грн) областях. Найменше зросли ціни в Київській області (на 19,06 грн).

Молоко жирністю 2,5 % стало дорожчим на 18,4 % (на 2,38 грн). Регіони з найбільшим зростанням ціни: Сумська (на 3,60 грн) та Кіровоградська (3,47 грн) області. Доступне молоко є у Львівській (подорожчало на 1,51 грн) та Хмельницькій (на 1,4 грн) області.

На сир жирності 9 % ціни підскочили на 10,8 % (на 7,9 грн). Регіон-лідер зростання – Луганська область (на 13,84 грн). А найменше сметана дорожчала в Чернівецькій (на 3,19 грн) та Миколаївській (на 3,81 грн) областях.

Цукор за три місяці виріс в ціні на 8 % (на 1,1 грн). У Закарпатській області продукт став дорожчим відразу на 1,65 грн / кг, а в Дніпропетровській – на 1,62 грн. Найменше зросли ціни в Миколаївській області (на 0,68 грн).

Гречана крупа подорожчали на 4,3 % (на 1,17 грн). В Чернівецькій області відразу на 3,32 грн, а у Львівській крупа стала дешевша на 0,36 грн / кг.

Сало за три місяці зросло в ціні на 6,3 % (на 2,42 грн), а в Одеській обл. на цілих 8,94 грн / кг. Зате в Харківській області сало стало дешевшим на 3,06 грн / кг.

Яловичина подешевшала на 32 копійок / кг на Київщині, хоча в цілому в країні ціни зросли на 4,2 % (на 3,46 грн / кг), а у Волинській і Хмельницькій областях –на 10-11 грн / кг.

Недорога свинина є на Тернопільщині, там ціни на неї знизилися на 3, 23 грн / кг при загальному подорожчанні продукту майже на 1 грн / кг.

Ціни на картоплю за три місяці піднялися на 11,9 % (на 0,56 грн), на буряк – на 8 % (на 0,28 грн), на капусту – на 1,6 % (0,06 грн).

"У кожній області ситуація з цінами розвивалася по-різному. Візьмемо, наприклад, Київську область. Якщо в Україні з 23 найменувань соціальних продуктів харчування 19 росли або не падали в ціні, то в Київській області картина значно краща. Частина продуктів, які дорожчали в Україні, на Київщині дешевшали. Причина цього в великому виробництві сільськогосподарської продукції в регіоні, і, що не менш важливо, в наявності оптових ринків, що дозволяє знижувати ціну за рахунок конкуренції виробників і торгівлі", – підсумував Дорошенко.

* * *

Сподобалося? Підпишіться на нашу сторінку в Facebook та Telegram. Також завжди будьте в курсі найважливіших новин, використовуючи чат-бота у Messenger. Ми не будемо спамити. Чесно :)
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Надрукувати
Волинь
Опубліковано:
12.01.2017 17:58
Переглядів914
Коментарів0
Поділитись
Залишити коментар
Коментувати
останні новини
22-10-2018 21-10-2018
Вибір редактора

Рейтинг