Поділитись:

У Польщі знищили пам'ятник воїнам УПА (фото)

Четвер, 27 квітня 2017, 11:15

У середу, 27 квітня, у селі Грушовичі поблизу Перемишля демонтували пам'ятник воякам УПА.

Як інформує інтернет-видання Zaxid.net з посиланням на "Портал Перемиський", роботи з демонтажу очолив президент Національного Руху у Підкарпатському воєводстві Марек Кульпа.

"Цей пам'ятник викликав найбільший спротив, суперечки і емоції серед поляків, які часто задають питання, як це можливо, що протягом багатьох років на польській землі стоять пам'ятники убивць поляків на Волині та Східній Галичині. Ця ситуація є неприйнятною. Я ще у 2014 році спитав війта про правовий статус пам'ятника і кому належить муніципальне кладовище. Я отримав інформацію про те, що цей об'єкт незаконно розміщений. Наступні мої кроки були спрямовані у напрямку знесення незаконного пам'ятника. В ході дій, які ми провели разом з віце-президентом Патріотичного товариства кресів і ветеранів, ми домовилися, що якщо незаконний об'єкт стоїть на землі, яка належить ґміні, то війт має можливість вирішувати, що буде відбуватися з цим об'єктом. Минулого року ми звернулись із заявою про знесення пам'ятника. З того часу ми вели розмови про те, як це можна зробити", – пояснив Марек Кульпа.

Війт ґміни Стубно Януш Слабіцький не вважає, що пам'ятник стояв на могилах вояків УПА.

"Це територія кладовища вже багато років. Якби ми копали глибоко, то точно відкопали б якісь людські рештки. У майбутньому це буде площа для поховань. Це ніколи не було пам'ятником, це було нелегальне увіковічення, а після зняття пам'ятних таблиць невідомим злочинцями, воно залишилось, створюючи загрозу. Доказом цього стало те, як легко нам сьогодні вдалось з погляду стабільності знести пам'яник. Ми хотіли його знести і з естетичних поглядів. Думаю, що такою була воля більшості мешканців не лише нашої ґміни, але й всіх поляків. Ми не боїмось наслідків цього вчинку з української сторони, але боїмось наслідків від українських крайніх організацій", – каже війт ґміни Стубно Януш Слабіцький.

Елементи пам'ятника зберігатимуть на випадок, якщо хтось зізнається, що є його власником. Однак, якщо хтось захоче використати пам'ятник з кладовища для власного будівництва, то керівництво ґміни розгляне таку можливість.

Пам'ятник воякам УПА на цвинтарі у Грушовичах звели у жовтні 1994 року. Пам'ятник неодноразово нищили вандали, але силами українців у Польщі монумент відновлювали.

Надрукувати
мітки:
коментарів