Поділитись:

Експерт розповів про обман із закупками вугілля у львівсько-волинських шахт

Четвер, 18 травня 2017, 13:55

У 1 кварталі 2017 року ДТЕК купив у львівсько-волинських державних шахт 173 тисячі тонн вугілля, тобто 58 тисяч тоннн у місяць.

У квітні 2017 року поставка вже становила 45 тис. тонн, що на 22 % менше, аніж у першому кварталі. Про це у Facebook повідомляє експерт у галузі енергетики Андрій Герус.

"Шахтам однаково, видобувати вугілля у березні чи у квітні, тому саме після зменшення обсягів купівлі зі сторони ДТЕК, держшахти були змушені зменшити обсяги видобування. А це ріст собівартості вугілля держшахт, нестача коштів, проблеми із зарплатами", – пояснив він.

У ДТЕК для одного із українських видань прокоментували, що введена надзвичайна ситуація в енергетиці призвела до зниження об'єму відпуску електроенергії ТЕС, а це нібито зменшило потребу у вугіллі для генеруючих компаній.

"Це спроба ввести в оману. Надзвичайний стан призвів до зменшення споживання лише антрациту. А держшахти Львів-Волинь видобувають лише газову групу вугілля. Теплова генерація на марці Г якраз навпаки частково замістила антрацит. Тобто якщо блокада і мала якийсь ефект на марку Г, то збільшила потребу у марці Г. Правда ж проста, як би її не приховували. Звичайно, колись у майбутньому в Україні може і буде дефіцит вугілля марки Г, якщо ми плануємо вічно жити на вугіллі. Але на сьогодні є профіцит (надлишок) вугілля марки Г", – зазначив Герус.

З його слів, торік у травні ДТЕК взагалі призупиняв видобування на своїй найбільшій шахті "Павлоградвугілля", бо вугілля не було куди дівати. У цьому ж році з 1 квітня почали "експорт вугілля по проводах у Молдову". І все одно зменшили покупку вугілля у держшахт на 22 %.

"Звісно, у таких умовах ніякого імпортного паритету не може бути, тим більше до імпортного вугілля зовсім іншої якості з віртуальною доставкою з найбільш віддаленої точки Європи. Звичайно, нічого незаконного у тому, що ДТЕК зменшив закупівлю немає. Може ще зменшити, якщо будете видєлуватись і купувати у Польщі, як це було у 2015 році. Це просто щодо того, як пафосно обіцяли, що Роттердам+ допоможе шахтарям держшахт і врятує держшахти від держдотацій. Як бачимо, це обман, на практиці все зовсім не так", – написав Андрій Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів