Поділитись:

Рейтинг голів ОДА: Гунчик уникнув великих провалів

Вівторок, 20 червня 2017, 11:05

Видання "Деловая столица" черговий рейтинг голів ОДА за результатами роботи 1 кварталу 2017 року.

Рейтинг "ДС" ґрунтується тільки на загальнодоступних даних Держстату. У рейтингу за 2015 р. порівняння регіонів відбувалося за 20 критеріям, у 2016 р. до них були додані чотири нових. У нинішньому рейтингу склад критеріїв знову переглянутий: деякі видалили, замість них ввели кілька нових, більш цікавих і інформативних, в результаті вийшло знову 20 критеріїв, як і в позаминулому році.

Із них 10 критеріїв характеризують зміни (у відсотках) в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Це динаміка реальної зарплати, чисельності штатних працівників, промислової продукції, будівельної продукції, сільгоспвиробництва, реалізованих нефінансових послуг, обороту роздрібної торгівлі, експорту товарів і послуг, народжуваності і смертності населення. Ці показники дають уявлення про те, чи поліпшується або погіршується стан справ в різних регіонах в поточному році.

Інші 10 критеріїв описують нинішню ситуацію безвідносно до торішніх цифр. Найсумніший з них – коефіцієнт смертності дітей у віці до одного року. Чотири критерії стосуються штатних працівників юридичних осіб. Це середньомісячна зарплата, частка тих, хто отримує зарплату не вище мінімальної, серед працівників, які повністю відпрацювали місяць, заборгованість із зарплати на одного працівника і втрати робочого часу через вимушену неповну зайнятість.

Решта п'ять критеріїв говорять про досягнення на душу населення. Це освоєння капітальних інвестицій, надходження прямих іноземних інвестицій у вигляді акціонерного капіталу, загальна площа прийнятого в експлуатацію житла, обсяг виконаних будівельних робіт і обсяг експорту товарів і послуг. Будівництво та експорт спеціально враховані двояким чином (в динаміці в порівнянні з минулим роком і в абсолютних цифрах на душу населення): будівництва забезпечують наше майбутнє, а надходження валюти завдяки експорту – впевненість в цьому майбутньому, – пише "ДС".

 

На першому місці опинився мер Києва Віталій Кличко. Друге місце – у голови Київської ОДА Олександра Горгана. Третє – у голови Полтавської ОДА Валерія Головка. У п'ятірку лідерів потрапив і голов Волинської ОДА Володимир Гунчик. Губернатор Волині зайняв четверте місце (32,5 бали).

Волинь відзначилася тим, що ні за одним із 20 критеріїв вона не потрапила до трійки аутсайдерів. Найгіршими результатами Волині за перший квартал стали четверте місце знизу за динамікою експорту і п'яте знизу – за динамікою роздрібної торгівлі.

У той же час область увійшла в четвірку лідерів за динамікою реальної зарплати (зростання на 30,7 %), динамікою промисловості (зростання на 10,2 %) і прийнятим в експлуатацію житлом (88 кв м на тисячу жителів). Причому на Луцьк та Луцький район припадає лише 42,8 % загальної площі нового житла, тобто менше ніж половина, а решта – на інші міста і райони області. Також Волинь у п'ятірці регіонів з найнижчим рівнем вимушеної неповної зайнятості, найменшою часткою працівників, які отримують зарплату не вище мінімальної, і найкращою динамікою сільгоспвиробництва.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів