Поділитись:

Волинські аграрії купуватимуть відходи Гнідавського цукрового заводу

Середа, 16 серпня 2017, 14:19
Волинські аграрії купуватимуть відходи Гнідавського цукрового заводу

Провідні волинські аграрії домовилися із Гнідавським цукровим заводом про купілю відходів від виробництва біоетанолу.

Близько десяти керівників сільгосппідприємств Волині на зустрічі з представниками заводу підписали меморандум про можливість постачання мелясної барди в якості органічного добрива, – пише Волинь24.

Мелясна барда – це відходи від виробництва біоетанолу, який віднедавна почали виробляти на Гнідавському цукровому заводі.

Як пояснили представники заводу на зустрічі з аграріями, ці органічні добрива відповідають всім сучасним вимогам і їх можна використовувати для будь-яких видів культур.

Крім того, форми азоту, фосфору та калію в таких добривах засвоюються орієнтовно на 90%, на відміну від мінеральних, де цей показник на рівні 30-55%.

Волинські аграрії купуватимуть відходи Гнідавського цукрового заводу

Директор СГПП "Рать" Віктор Шумський каже, що вони готові почати закупівлю барди, провівши перед цим відповідні лабораторні дослідження.

Досвід співпраці з Гнідавським цукровим заводом підприємство "Рать" вже має. Адже, зі слів Віктора Шумського, раніше вони закуповували в них дефекат (відходи, які залишаються від переробки цукрового буряка, – авт.).

"Його вносимо під сою і бачимо, що є хороші результати. Він і розкислює ґрунт, і має багато поживних речовин, в тому числі мікро- і макроелементи", – розповідає керівник.

Якщо висновки після досліджень будуть позитивними, "Рать" планує почати використовувати мелясну барду під посіви пшениці, буряку і кукурудзи вже цієї осені.

Директор ТОВ "Волинь-зерно-продукт" Євген Дудка можливість використання мелясної барди в якості добрива також вважає перспективною. Хоча зізнається: такий досвід може бути для них новим.

"Тема хороша, цікава", – каже Євген Дудка.

Однак, представники "Волинь-зерно-продукту" висунули пропозицію щодо консистенції: зменшити концентрацію рідини в мелясній барді орієнтовно на 70 %, щоб вона стала пюреподібною.

Нагадаємо: у Луцьку відбулися громадські слухання щодо причин виникнення неприємних запахів у місті та дій Луцькради щодо їхнього усунення. У результаті яких вирішили, що

  • варто дослідити межі санітарної зони "Біо ПЕК" на відповідність санітарному законодавству;
  • звернутися у Держпродспоживслужбу щодо показників забруднення повітря у години, коли у мікрорайоні відчувають сморід;
  • ознайомлювати надалі з можливими наслідками роботи підприємств 5-го рівня складності, згідно з ДБН;
  • міська рада повинна ознайомити лучан з проектом будівництва каналізації мікрорайону Вересневе;
  • забезпечити охорону на полях фільтрації цукрового заводу та поінформувала про вжиті заходи у місячний термін.

Надрукувати
мітки:
коментарів