Поділитись:

У селі на Волині оголосили карантин через африканську чуму

Середа, 23 серпня 2017, 09:41

Зі слів начальника ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Богдана Лозинського, згідно з офіційними даними Міжнародного епізоотологічного бюро
ситуація щодо розповсюдження африканської чуми свиней в світі залишається доволі складною.

Як приклад, у сусідніх державах – Польщі та Білорусі – виявлені спалахи цієї хвороби. Зокрема, у Польщі зареєстровано близько 500 випадків захворювань на африканську чуму свиней. У Білорусії ж ситуація до кінця не відома, але масово знищують поголів'я худоби та спалюють цілі ферми. Однак про офіційні випадки захворювання не повідомляють. В той же час, у трьох прибалтійських республіках зафіксовано більше тисячі випадків АЧС, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА.

"Що ж стосується ситуації в Україні, то в цьому році з виявлених 97 випадків вже оздоровлено 77 населених пунктів. А 20 серпня 2017 року о 8 годині ранку до управління Держспоживслужби у Камінь-Каширському районі надійшов сигнал про загибель однієї свині в господарстві села Хотешів. Спеціалісти ветеринарної медицини безпосередньо виїхали на місце, де виконали паталогоанатомічний розтин тіла свині. Виникла підозра щодо захворювання на африканську чуму свиней. Діагноз підтвердили у Київській клініці вчора, 21 серпня, о 14 годині дня", – повідомив Богдан Лозинський.

Група з області виїхала в село Хотешів, де відбулося засідання надзвичайної протиепізоотологічної комісії при Камінь-Каширській райдержадміністрації, затверджено план подальших дій та проведен першочергові заходи. Відповідно затверджено план заходів щодо ліквідації захворювання у неблагополучному населеному пункті та недопущення поширення африканської чуми свиней на сусідні території.

Як результат, в селі Хотешів оголошено карантин, визначено епізоотологічні межі господарства громадянина Христинець, визначено зони захисту та нагляду, проведення широкої роз'яснювальної роботи серед населення і власників тварин щодо небезпечності АЧС та заходи біозахисту тощо. Прийнято ряд інших важливих рішень, що є обов'язковими для виконання задля недопущення поширення захворювання.

Надрукувати
мітки:
коментарів