Поділитись:

Як на Волині борються із підприємствами-боржниками

Середа, 30 серпня 2017, 15:56

Контроль за вчасною виплатою заробітної плати на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів роботи органів Держпраці.

Про це інформує прес-служба відомства.

За 5 місяців 2017 року спостерігається тенденція до зниження рівня заборгованості із заробітної плати у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Станом на середину червня заборгованість на підприємствах Волині сягала близько 4,5 млн.грн. Щомісяця цифри коливаються, іноді сягають критичної точки, – розповів очільник обласного управління Держпраці Ростислав Стасько.

Із його слів, торік найбільшими боржниками на Волині були підприємства вугільної галузі. На сьогодні велике занепокоєння викликає ситуація, яка виникла на ПАТ "Електротермометрія". Тут працівникам не виплачено більше півтора мільйона гривень зароблених коштів. Із керівництвом вугільних підприємств ведеться постійна консультативна робота, і варто зауважити, що вони йдуть на контакт заради вирішення ситуації.

Ще одна проблема – із 17 підприємств-боржників 16 належать до державної та комунальної форми власності і відповідальність за своєчасну виплату заробітної плати лежить безпосередньо на керівниках підприємств і на керівниках територіальних громад. Проблематична ситуація виникла у житлово-експлуатаційних організаціях міст обласного значення. Незважаючи на те, що левову частку боржників становлять державні та комунальні підприємства, особи, які допустили порушення, повинні нести адміністративну відповідальність, особливо якщо заробітна плата не виплачується працівникам більше ніж 3 місяці.

Впродовж 2016 року інспекторським складом управління проведено 22 перевірки суб'єктів господарювання, які мають заборгованість із виплати заробітної плати. Під час перевірок виявлено більше 18 млн грн боргу, проте до кінця року всі порушення було усунуто та погашено заборгованість перед працівниками.

У І кварталі цього року перевірено два таких підприємства, одне з яких є підприємство-банкрут ДП "Комбінат хлібопродуктів №2". За результатами перевірок державні інспектори виявили більше ніж 9 млн грн. Майже 7 мільйонів погашено, а це означає, що 916 працівників отримали заробітну плату.

Надрукувати
мітки:
коментарів