Поділитись:

Якими будуть вибори в об'єднаних громадах на Волині: особливості

Четвер, 31 серпня 2017, 12:00

Фактично вибори в об'єднаних територіальних громадах нічим не відрізняються від тих, які відбуваються у селищних чи сільських радах.

Єдина відмінність буде в Любомльській об'єднаній територіальній громаді, адже ті села, які будуть об'єднуватися разом із містом, обиратимуть депутатів за списками. У багатомандатних виборчих округах будуть висуватися кандидати партійними організаціями, самовисування бути не може. А раніше в селах були мажоритарні округи. Про це розповіла експерт Центру політичного агалізу та виборчого консалтингу Ольга Наход у програмі "Влада громади" на телеканалі "Нова Волинь".

"Чи відрізняються вибори в ОТГ від загальних виборів? Можливо, більшою локальністю. Будуть лише вибори до місцевої ради і сільсього голови. Не буде бюлетенів до районної ради, обласної ради. Тобто, можна сказати, що комісіям буде простіше працювати", – зазначила вона.

Як пояснила Ольга Назход, кількість депутатів залежатиме від кількості виборців. У законі зазначено: якщо в одній територіальній одиниці, а ОТГ вважається такою, – до 1 тисячі виборців, то має бути 12 депутатів. Якщо від 1 тисячі до 3 – 14 депутатів, від 3 до 5 – 22 депутати, від 5 до 20 – 26 депутатів. Якщо більше 20 тисяч – 34 депутати тощо. Кількість виборчих округів буде оголошена не пізніше ніж за 50 днів до дня голосування.

Нагадаємо: Центральна виборча комісія призначила вибори у 19-ти громадах на Волині. Вони відбудуться 29 жовтня.

Надрукувати
мітки:
коментарів