Поділитись:

Ігор Гузь: "Гунчик набирає хабарників до команди"

Вівторок, 17 жовтня 2017, 21:00

Прокинувшись у неділю, я взяв телефон в руки і відразу ж натрапив на пряму трансляцію народного депутата Ігоря Гузя у "Facebook". Він готувався перепливати свою чергову волинську водойму та легенько жартував над людьми, які вирішили у вихідний полежати вдома.

"Клятий Гузь, от буде тобі завтра все боліти, і я тебе теж "стібану", – подумалося мені.

За час існування сайту новин Волині "Конкурент", Гузь вдруге приходить до нашої редакції. Першого разу з ним говорив Андрій Лучик. Я на той час навіть не уявляв, як професійно вести діалог із людиною в ранзі нардепа...

З кожним днем Ігор стає все більш значимою політичною фігурою не тільки на Волині, а й в Україні. Він один з найактивніших спікерів "Народного Фронту" у парламенті, у нього чудові відносини з головою Волиньради Ігорем Палицею та прекрасна команда.

Я завжди був меганейтральним до Гузя, але моє серце черстве, а рани, отримані в недільний ранок, – дуже глибокі. Саме тому я хочу нанести йому біль і намагаюся це зробити відразу, з першого питання...

Як почуваєтеся після підкорення чергової водойми Волині? Руки болять?

– Ні… В мене нема крепатури. Мені в кайф. Байдуже, яка погода, костюм дозволяє не замерзнути. Я задоволений, переплив за годину, на одному диханні. Чудова компанія, юшка, чай…

Я моніторю коментарі. Дехто каже, що не тим займаюся. Вибачте, це мій вихідний. Хтось лежить на дивані, комусь краще подивитися кіно або погуляти Луцьком. А я плаваю. Це моє хобі.

– Я багато років займався спортом і, незважаючи на це, плавання в університеті забирало всі мої сили. Як ви готуєтеся?

– Ніяк. Можемо зараз піти кудись і я попливу. Я не можу назвати себе спортсменом. Я не вживаю алкоголю, не палю цигарок, тримаю вагу на рівні 82 кілограмів та бігаю щоранку. Спеціальної підготовки нема.

– У політиці це все вам допомагає?

– Завдяки цьому мій настрій та фізіологія в нормі. Вранішня пробіжка, контрастний душ та здорова їжа дозволяють ефективно стартувати кожного дня.

– З радістю говорив би з вами увесь час про спорт та здоровий спосіб життя, але читачі посадять мене на палю. Вони чекають політики.

– Давайте про все, про гостре. Ну і не тільки. (посміхається)

– Нещодавно гортав стрічку у "Facebook" та мимоволі побачив інформацію про ваш новостворений рух "АТАКА". Розкажіть, що це взагалі. Кого будемо атакувати?

– Я маю досвід створення структур: Національний Альянс, фестиваль "Бандерштат". Разом із командою я вирішив, що ми готові зайнятися розвитком всеукраїнського громадського руху. Це буде націонал-консервативна організація.

Ми робитимемо все, аби Україна готувалася до вступу в НАТО. Так, ми, можливо, не матимемо впливу на підготовку армії, але зможемо проводити активну пропаганду серед населення.

Ми будемо займатися просуванням України в Балтійсько-Чорноморському регіоні.

Ми працюватимемо над зміною законодавства в контексті вільного володіння вогнепальною зброєю. Це наші основні завдання.

Є ще нетипові цілі. Ми хочемо мотивувати молодь до залучення в громадську діяльність, будемо закликати позбавлятися шкідливих звичок. Ми будуємо платформу на перспективу, сказати, що вона буде просувати якогось кандидата в президенти чи співпрацювати з якимись політичними силами…Ні, поки зарано.

– Зараз актуальним є питанням проведення чергових виборів в ОТГ на Волині. Кілька тижнів тому з'явилася інформація, що голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зустрічається з потенційними кандидатами та нібито тисне на них, переконуючи не балотуватися від "УКРОПу". Чи відомо вам щось про це? Можливо, відбувалися зустрічі з людьми, яких підтримуєте ви?

– Я скажу за свій округ. Так, він зустрічався з усіма реальними кандидатами, пропонував вступати та балотуватися від "БПП". Із ключових людей погодився лише один…

Я знаю про такий тиск. Наскільки мені відомо, це відбувалося з чинним міським головою Любомля Романом Ющуком, застосовувалися різні механізми. З того, що мені відомо, використовувалися якісь аргументи з боку силових структур, але до честі Романа, він йде самовисуванцем.

Основною ж метою було відговорити людей працювати в команді "УКРОПу".

– Ну оскільки вже заговорили про Гунчика… Всім, хто більш-менш в темі, добре відомо про ваші "хороші" відносини з ним. Як зараз відбувається комунікація між вами та головою ОДА? Є якась продуктивна співпраця?

– Жодної. Я з ним не спілкуюся, він зі мною також. Останній раз ми говорили по телефону десь півтора року тому. Нема співпраці. Є "палки в колеса" з дуже багатьох питань, які стосуються мого виборчого округу.

– Які саме "палки"?

– Розподіл коштів Державного фонду регіонального розвитку. Область отримала 113 мільйонів гривень: на округ Степана Івахіва спрямували 46% коштів, мій – 4%. Там конкурсна основа, але на неї безпосередньо впливає ОДА. Я вважаю, що так не можна робити. Це неправильний та некомпромісний розподіл коштів. Я можу назвати ще багато різних дрібних моментів…

– І це все пов'язано з Гунчиком?

– Звичайно! Але я сприймаю таку позицію щодо мене адекватно. Я давно в політиці, і так просто Гузя не здивувати.

– Ну але все ж. З чим це пов'язано? Критикою президентської політичної сили чи справа в особистій образі Гунчика?

– Давайте відверто. Певно, що це особистісний конфлікт. Згадайте шум навколо ковельського ветсанзаводу, коли я через протести та всеукраїнський розголос разом із людьми змусив взятися за вирішення питання.

Згадайте голову Любомльської РДА, якого взяли на хабарі, тепер така ж ситуація відбулася у Горохові. Про це варто говорити. Гунчик набирає хабарників до команди, які можуть ухвалювати рішення щодо виділення землі, отримуючи від цього зиск.

Ми профукали кошти з польського кредиту на будівництво доріг. Зі 100 мільйонів, ми отримали лише 4 з гаком на "Устилуг-Володимир-Волинський". Все інше пішло на Львівщину. Ці переговори вів Володимир Гунчик.

Також нема діалогу. Спитайте в будь-кого з депутатів, яких у нас 6. За одним столом голова ОДА нардепів не зібрав і вже й не збере. Я вважаю, що ця людина не ефективна на посаді голови ОДА.

– Кортить мені продовжити говорити про Гунчика. Ви упродовж двох років системно заявляли про його ймовірне звільнення, але цього так і не сталося. Чи є зараз бачення, що Гунчика все ж поміняють? Можливо, є якась людина?

– (зітхає). Йдеться про Сергія Мартиняка, про інших людей. Я з ним про це говорив, він конкретної відповіді не дає.

Коли я заявляв, що Гунчика можуть зняти із займаної посади, то у мене був фактаж. Наскільки мені відомо, групі "Континіум" пропонували взяти під контроль область.

Зараз я вже не бачу сенсу говорити про зміну Гунчика. Порошенку більш вигідна людина, яка готова лягти з ним в могилу, аніж ефективний менеджер. Йому потрібна людина, готова виконувати всі забаганки.

– Ви багато говорили з приводу екс-голови Любомльської РДА Миколи Пархомука. Досі не оголошено конкурс на посаду очільника РДА в Любомльському районі. В чому тут проблема, на вашу думку?

– В неефективності управління цими питаннями Адміністрації Президента. Район і так довгий час був без керівника. Тоді говорили, що заважає Яценюк. Зараз уряд очолює Гройсман, є всі можливості швиденько провести конкурс та зробити, щоб такий великий, прикордонний район мав представника по президентській вертикалі.

– Ви як нардеп, який представляє і цей район теж у Верховній Раді, бачите когось на цій посаді, можливо, комусь пропонували?

– Не бачу, не пропонував і навіть ні з ким не спілкуюся. Це неможливо з ряду причин.

– Трохи поговоримо про Луцьк. Активно згадували Гузя під час впровадження ініціативи за відкликання депутатів Луцькради. Ви провели зміну у складі ТВК, яка, на думку багатьох, завадила довести справу з позбавленням мандатів до кінця. Чи була ця ваша дія політично заангажованою та покликаною завадити відкликанню депутатів?

– Я політик та користуюся певними інструментами. Після смерті Миколи Романюка я подивився та побачив, що членами ТВК та ДВК по лінії "Народного Фронту" є люди, які не проживають у Луцьку. Відповідно, пішло подання до Києва, і заміна відбулася ще у квітні. Багато кому це не сподобалося.

Мене намагалися схиляти на ту чи іншу сторону. Але в мене є своє бачення, я вважаю, що всю цю ситуацію можна вирішити, провівши перевибори і міського голови, і депутатського корпусу.

– Ви часто порушуєте питання та боретеся за проведення виборів міського голови у Луцьку. Поки-що невідомо, коли вони відбудуться. Ви маєте якесь уявлення щодо цього?

– На жаль, ні. І це нонсенс. Заважає Адміністрація Президента. Багато хто каже: "Гузь, ти не маєш стосунку до Луцька і порушуєш ці питання". Я від народження проживаю у Луцьку, я тут закінчив школу, університет, 5 років працював на посаді начальника відділу справ сім'ї і молоді у Луцькій міській раді, був радником міського голови. Чому я не маю права вболівати за рідне місто?

Мене обурює це все. Вибори повинні відбутися. Я ініціював реєстрацію постанови з цього приводу, яку підтримала Ірина Констанкевич. В кінці цього тижня ми спробуємо поставити питання в порядок денний.

– На Волині, особливо з початком політичних перепитій у Луцьку, почали говорити, що ви працюєте на Палицю. Я пригадую, як голова Волиньради два роки тому під час бізнес-форуму не дуже гарно про вас відкликався, казав "Де той Гузь?" чи "Дайте мені того Гузя". Зараз можна сміливо стверджувати, що між вами та Палицею є діалог та співпраця. Зважаючи на це, чи об'єктивні висновки людей, які переконані, що ви працюєте на "УКРОП"?

– Ми союзники з Палицею. В нас є діалог, ми маємо спільне бачення щодо багатьох питань. Необхідно мати друзів у політиці. Закономірно, що Палиця та "УКРОП" стали моїми союзниками, враховуючи, що голова адміністрації заважає ефективно розвивати мені свій округ.

– Назвіть момент, коли ви перестали бути у "контрах" з Палицею?

– Ми ніколи не були з Палицею у "контрах". Його слова, наведені вами, були сказані заочно. Ми познайомилися у 2016 році, десь в січні. Час від часу спілкувалися. Згодом відбувся наш славнозвісний заплив в Згоранах. Як люди, так і політики шукають точки дотику. Ми знайшли спільну мову.

– А от чи є у вас співпраця, діалог, спільне бачення розвитку області з іншими нардепами від Волині, зокрема з такими людьми, як Степан Івахів та Сергій Мартиняк?

– Разом зі мною Волинь представляє 6 депутатів. В мене найбільш плідна співпраця з Іриною Констанкевич. З Лапіним наразі відсутня інтенсивна робота, хоча до всіх цих перипетій, пов'язаних із відкликанцями, все було гаразд. Проте конфлікту нема. З приводу Юрія Савчука, то ми спілкуємося, але не можна сказати, що він має якусь активну політичну позицію. З Сергієм Мартиняком та Степаном Івахівим спілкування відбувається дуже рідко. Я не готовий сказати, що в нас є спільне бачення.

– Як ви думаєте, "Воля народу", "Континіум", Івахів до вас ставляться, як до ворога? Чи вони до вас взагалі ніяк не ставляться?

– Життя покаже… Політику завжди хочеться пройти "між крапельками". Це вдається не завжди. "Континіум" підсилився, вкладає ресурси у політичну частину, вибудував свій медіа-холдинг, який став набагато потужнішим в плані охоплення читачів та глядачів. На сьогодні вони є серйозним суб'єктом політичних процесів. В нас немає війни, але відсутня й дружба. Побачимо, що буде далі.

– Як ви дивитеся на політику Волині в контексті роботи обласної ради та співпраці між депутатами та ОДА? Чи в правильному напрямку рухається область? Що б ви порадили змінити?

– Мені важко щось змінити. Є конкуренція між "БПП" та "Континіумом" – з одного боку, та "УКРОПом" й союзниками – з іншого. Мені не подобається, що блокують тему "Волиньприродресурсу". Якщо не подобається вирішення проблеми, то запропонуйте своє. Відбувається блокування повноцінної роботи "Волиньторфу", при чому з політичних міркувань. В цілому це все не критично. Є боротьба, без цього ніяк.

– Чи ведуться в парламенті якісь розмови, можливо кулуарні, стосовно бурштину. Питання буде вирішуватися?

– Нічого не відбувається, все дуже тихо. Якщо чесно, я й сам в цю тему не лізу, вона далека від мене, вона – брудна.

– Тема бурштину для вас далека, проте близька тема вугілля та шахт. Що відбувається із вугільною сферою на Волині зараз? Які її перспективи? Вона зникне чи її будуть втримувати? Та чи потрібно її втримувати в такому стані, як вона є наразі?

– Ситуація тривожна та критична. Нічого не зрушується з мертвої точки. Шахта № 10 так і не добудовується, зараз взагалі стоїть питання про її закриття. Я робитиму все можливе, щоб її добудову пролонгували.

З іншими шахтами також відбуваються "гойдалки". Не дають коштів на нове устаткування, є заборгованість щодо заробітної плати. Я не бачу системного підходу з боку профільного міністра Ігоря Насалика. Ми зустрічалися з його заступником Корзуном… Одні слова.

Якщо шахта № 10 закриватиметься, то ми будемо бунтувати та йти мирним походом до Києва. Ми маємо проблему з газоносним вугіллям, лише ця шахта може його нам давати. Це нонсенс: недобудовувати тут, а купувати закордоном.

– Тим більше, що в добудову вклали великі кошти.

– Якщо чесно, то це десь до 2-х мільярдів гривень. Закрити її – злочин.

– Ну а що заважає добудувати? Тут якісь схеми підключені чи чиясь тупість?

– Нема політичної волі, бо ще потрібно кошти вкласти. Вони немалі. Так, це дороговартісний проект, але без цього ніяк.

– Ще одне питання, близьке до вас. Разом ми їздили на митний пункт пропуску "Устилуг". На його розбудову виділили грантових 2,5 мільйона євро. Ви хотіли розібратися, куди пішли ці кошти. Мені здається, що абсолютно з вирішенням цієї проблеми не змінилося. Розкажіть, яка там ситуація зараз?

– Ці гроші розікрали. Я зустрічався з Насіровим, він це підтвердив, сказав, що це було зроблено до нього. Правоохоронці відповідальних не знайшли.

– Будемо потрохи рухатися до звершення, але ще затримаємося на одному, цікавому особисто для мене моменті. Точніше, це не момент, а людина, яку звати Костянтин Зінкевич. Під час виборів у 2014 році він був вашим основним конкурентом. Ми з ним теж записували інтерв'ю, в якому він сказав таку фразу: "Можливо, Гузь подорослішає і стане більш зрозумілим". Чому між вами склалися такі дивні відносини?

– Зінкевич має право на свою позицію, але виборці давно оцінили його та мої підходити. Ця людина як політик, як депутат обласної ради – абсолютно не ефективна. Якщо ти в опозиції, маєш трибуну, то ти можеш працювати набагато краще: відстоювати інтереси виборців та й одночасно просувати себе.

Зінкевич ніколи не буде ефективним політиком. Він не вміє бути політиком та вже не навчиться.

– А ви пробували якось налагодити ефективний контакт? Окрім Зінкевича, ще три депутати від "Самопомочі" представляють в обласній раді території, які підпадають під межі вашого округу. Ви намагаєтеся працювати з ними?

Візьмемо всю п′ятірку "Самопомочі" в обласній раді. В мене хороші відносини з Імберовським. Я йому дуже вдячний за підтримку Смідинської громади в змінах до перспективному плані. Він займається Старовижівщиною, хоч і не обирався там депутатом. В мене хороші стосунки з Кметьом та Бабійчуком. А з цими хлопцям: Панасюком та Зінкевичем не складається. Це нормально, це політика. Але я ще раз скажу, що Костянтин Зінкевич і його команда – абсолютно не складають конкурентності для мене.

– У вас абсолютно нормальні відносини з Володимир-Волинським міським головою Петром Саганюком. Це ж так?

– Так.

– Він є близьким до Гунчика, з яким у вас далеко не нормальні відносини. Це не вносить якихось коректив у вашій роботі у Володимирі-Волинському? Можливо, Гунчик якось тисне на Саганюка? Хоча я й сумніваюся, що він може подібне робити щодо цієї людини.

– Персона Петра Даниловича Саганюка не вчора з'явилася на політичному Олімпі. На нього важко тиснути. Якщо хтось хоче спробувати, то це не спрацює. Він має підтримку громадян, і я буду з ним співпрацювати. Подобається він комусь чи ні. А питання Гунчика у нашій роботі відсутнє.

– Через три роки знову відбудуться місцеві вибори. Нововолинськ та Володимир-Волинський очолюють ставленики від БПП. Чи плануєте ви привести до влади в цих містах своїх людей, друзів, партнерів? Можливо, вже є такі люди?

Звісно, що моя команда буде готуватися до місцевих виборів в моєму окрузі дуже предметно. Що стосується Володимира та Нововолинська. Двом керівникам вже за 60. Я не знаю, чи будуть вони балотуватися, і я не готовий сказати, що вже готую кандидатів. Але я зацікавлений, щоб міськими головами були люди, з якими мені буде комфортно працювати. За цих три роки у нас може змінитися голова ОДА, президент, Кабмін, головне, щоб не змінився депутат, який представляє у Верховній Раді 19-й виборчий округ (посміхається).

 

Надрукувати
мітки:
коментарів