Поділитись:

Як волинські громади витрачають субвенцію

П'ятниця, 20 жовтня 2017, 16:50

Начальник управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Микола Томчук розповів про стан використання коштів субвенції з державного бюджету місцевими бюджетами на формування інфраструктури громад.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Томчук пояснив, що інфраструктурна субвенція покликана стимулювати утворення об'єднаних територіальних громад. Вона розраховується, зважаючи на площу громади та кількість сільського населення.

У 2017 році на 15 волинських тодішніх громад було передбачено 50 млн 123 тисяч ривень субвенції. Томчук наголосив, що субвенція не є перехідною, тому потрібно її освоїти цьогоріч. Зі слів посадовця, відповідні роботи розпочалися у серпні, а через відносно нову систему подачі заявок їх оформлення зайнято трохи часу. До Києва було подано 86 уточнених проектних заявок.

На рахунки казначейства уже надійшло 38 тисяч 993 тисячі гривень для громад.

"Станом на 1 вересня було освоєно 7,5 % коштів, а станом на 17 жовтня – уже 28% без врахування видатків бюджетів об'єднаних територіальних громад. Роботи пожвалися", – зауважив посадовець.

Найкращий відсоток освоєння коштів інфраструктурної субвенції у Смолигівській ОТГ Луцького району та трьох об'єднаних територіальних громадах Ковельського району: Голобської, Люблинецької та Дубівської ОТГ.

"Проте жодної гривні цієї субвенції не використали у Поромівській, Литовежській та Поворській об'єднаних територіальних громадах", – зауважив посадовець.

Голова Поворської ОТГ Семенюк Сергій у відповідь запевнив, що він – господарник і роботи в громаді на об'єктах тривають.

Загалом, зі слів Томчука, роботи ведуться на 40 об'єктах у 12 ОТГ.

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом'юк наголосив, що оскільки кошти – неперехідні, їх варто поспішити освоїти до кінця року. Зі слів експерта, 8 % коштів ще не розподілені.

Пархом'юк пояснив, що інфраструктурна субвенція – це гарантована державою підтримка громад протягом п'яти років, але щороку вона зменшується, адже кількість громад зростає.

Зі слів експерта, існують дискусії про те, що ця субвенція має бути освоєна, щоб доводити, що розмір інфраструктурної субвенції має зростати.

Голова Голобської ОТГ Сергій Гарбарук виступив на захист голів об'єднаних територіальних громад. Він зауважив, що минулоріч кошти відповідної субвенції надійшли у квітні-травні.

"Кожний із нас переживає, що вдарять морози і роботи не встигнуть виконати", – сказав голова об'єднаної територіальної громади. Також, зі слів волинських голів ОТГ, влітку змінилися і певні будівельні вимоги.

Надрукувати
мітки:
коментарів