Поділитись:

На Волині за кошти одного виборчого фонду агітує 21 кандидат у депутати

П'ятниця, 27 жовтня 2017, 17:45

У Дубечненській сільській громаді на Волині зафіксували поширення друкованих матеріалів, що містять ознаки агітації за 21 кандидата у депутати, втім власний виборчий фонд відкрив лише один з них.

Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

23 жовтня у с. Дубечне Старовижівського району Волинської області спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував факт, коли у наметі із логотипом політичної партії "Українське об'єднання патріотів – УКРОП" розповсюджували листівки з явними ознаками агітації за кандидатів у депутати Дубечненської сільської ради об'єднаної територіальної громади, висунутих однойменною політичною силою у 21 одномандатному виборчому окрузі для участі у перших виборах в цій громаді 29 жовтня 2017 р.

Спостерігач поцікавився у членів виборчої комісії, чи відповідні кандидати відкривали власні виборчі фонди і чи подавали зразок виявленого агітаційного матеріалу. З'ясувалось, що відкривав виборчий фонд лише один із них – кандидат у депутати в одномандатному виборчому окрузі № 2 Іван Смолярчук. Він же і подав до виборчої комісії зразок агітаційної листівки. Повідомлення про відкриття виборчих фондів іншими кандидатами станом на 23 жовтня 2017 р. до ТВК не надходили.

З розповсюджених агітаційних матеріалів можна припустити, що агітація можливо проводиться спільно місцевою організацією партії та кандидатами у депутати в одномандатних виборчих округах, висунутими цією організацією партії для участі у виборах. Втім, цей факт мають встановити правоохоронні органи.

У зв'язку з виявленими обставинами, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА 24 жовтня звернувся із заявою у Старовижівський районний відділ ГУНП у Волинській області з проханням внести відомості про порушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, провести перевірку цього факту в рамках досудового розслідування та повідомити про її результати.

Наступного дня, 25 жовтня, до Дубечненської селищної виборчої комісії надійшов лист, підписаний начальником Старовижівського відділу ГУНП у Волинській області Миколою Карпуком, у якому повідомляється, що на адресу ТВК направлено матеріали по факту вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 212-15 КУпАП.

"Протокол про зазначене правопорушення мають право складати голова, заступник голови, секретар, інші члени виборчої комісії", – зазначено у повідомленні.

Натомість члени Дубечненської сільської виборчої комісії складати протокол про адміністративне правопорушення відмовились.

Після цього інциденту спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували подібні зразки агітаційних матеріалів і в інших територіальних виборчих комісіях Волинської області, які забезпечують організацію та проведення перших виборів у громадах Волині 29 жовтня 2017 р

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, ситуація, що склалася, пов'язана також з недосконалістю закону.

"На сьогоднішній день закон не дозволяє місцевим організаціям політичних партій, які висунули своїх кандидатів на виборах сільських та селищних рад, створювати виборчі фонди. Проте зазначений випадок ілюструє, що необхідність створення таких фондів об'єктивного існує. Партії намагаються вийти з ситуації в обхід закону, що в свою чергу призводить до порушень. Закон про вибори визначає, що агітація кандидата повинна здійснюватися саме за рахунок його власного виборчого фонду. Таким чином фінансування кандидатом виборчих витрат інших кандидатів від тої ж партії законом не допускається",- зазначила Коцюруба.

Надрукувати
мітки:
коментарів