Поділитись:

На "Ягодині" – нова проблема

Четвер, 23 листопада 2017, 17:31

Люблінський клуб бізнесу організував у польському Хелмі економічний форум з питань транскордонної співпраці між Україною та Польщею.

Під час заходу дебатували про товаропотоки, черги на кордоні та способи їх уникнення.

Начальник Волинської митниці ДФС Віктор Кривіцький у своєму виступі зосередився на необхідності розбудови українсько-польської ділянки кордону та тісної координації роботи усіх структур виконавчої влади сусідніх країн.

На 230 кілометрів державного кордону з Польщею в межах Волинської області функціонує тільки два міжнародних автомобільних пункти пропуску: "Ягодин-Дорохуськ" та "Устилуг-Зосин". Заплановане будівництво ще одного мосту в пункті пропуску Адамчуки-Збереже потребує значних зусиль і часу, але повністю об'єктивно не зможе зняти питання черг. Відтак, пропонуються інші шляхи зменшення навантаження на автомобільний перехід.

З 2017 року курсує рейковий автобус на Хелм. З 10 грудня його розклад руху буде збільшено до двох разів на добу. І це – гарний приклад тісної співпраці органів місцевої влади, транспортних організацій та служб контролю у розвитку транскордонного співробітництва.

Нині ще більшої, ніж пасажирський у легковому автотранспорті, потребує уваги рух вантажівок, який на Волині можливий лише через Ягодин. У 2016 року через цей один митний пост було переміщено понад 45% вантажних транспортних засобів в напрямку Республіки Польща (інші 55% переміщено через 3 пункти пропуску в Львівській області). Показники 2017 року, який ще не завершився, будуть аналогічними, або й вищими, – зазначили у ДФС.

Навантаження, яке постійно зростає у зв'язку з відкриттям європейських ринків для українського товаровиробника, потребує чіткої координації та щоденної співпраці з польською стороною: митниками та прикордонниками, суміжними контролюючими службами. Особливо це стосується проходження ветеринарного контролю в "Дорохуську", графік здійснення якого не передбачає нічної зміни.

Віктор Кривіцький закликав учасників форуму до спільного пошуку конструктивних рішень, аби перетин кордону як для приватних осіб, так і перевізників товарів; як в напрямку виїзду, так і в напрямку в'їзду до України був для законослухняних громадян максимально комфортним.

Надрукувати
мітки:
коментарів