Поділитись:

На Волині міркували, як розвивати органічний бізнес

П'ятниця, 01 грудня 2017, 09:09

Волинь – один із перспективних регіонів для розвитку органічного виробництва.

Про переваги такого виду бізнесу говорили сьогодні, 30 листопада 2017 року, під час круглого столу в обласній державній адміністрації, – повідомляє відділ інформаційної політики Волинської ОДА.

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Степанцов зазначив: екологічний напрямок для Волині уже другий рік поспіль залишається більше ніж
актуальним.

"У нашій області уже зафіксовано сімнадцять суб'єктів господарювання, які отримали відповідну сертифікацію і мають можливість виробляти екологічно чисту продукцію, постачаючи її у країни Європейського Союзу, тому потрібно покращити свої позиції", – повідомив він.

Зі слів директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрія Горбенка, в області діє програма підтримки бізнесу, що дозволяє відшкодувати половину витрачених виробниками коштів на отримання сертифікату якості.

З-поміж сертифікованих операторів Волині "Органік стандарт", найбільш успішним назвали товариство з обмеженою відповідальністю "Порицьке", що спеціалізується на виробництві сирів та їх експортуванні за кордон.

"Більша частина продукції, яку виробляють у нас, спрямовують на експорт. Важливо, що у Луцьку вже є кілька точок, де реалізовують готові органічні товари, їх з легкістю можна придбати", – повідомив Юрій Горбенко.

Позитивним кроком держави у цьому питанні стало прийняття Концепції розвитку фермерського господарства, датованої 13 вересня 2017 року. Вона визначає пріоритетність розвитку органічного виробництва і запроваджує місцеві цільові програми підтримки. Нині ж такі програми, окрім Волині, діють у Житомирській та Чернігівській областях.

Однак, серед невирішених питань у цій галузі – відсутність українського органу сертифікації продукції, адже й понині бізнес змушений користуватися європейськими стандартами визначення якості.

І виконавча вертикаль влади, і бізнес-струткури шукали оптимальні умови роботи, напрацьовуючи стратегію розвитку органічоного сектору економіки на прийдешній рік.

Надрукувати
мітки:
коментарів