Поділитись:

Волинські лісівники показали, як ведуть мисливське господарство (фото)

Вівторок, 30 січня 2018, 19:05

У ДП "МГ "Звірівське", яке визнане одним із найпотужніших в Україні, нині активно підгодовують тварин та слідкують за тим, аби у Волинській області не поширювалося явище браконьєрства.

30 січня, у вівторок, лісівники показали, чим годують тварин у зимовий час, розповіли про те, чи збільшується кількість мисливських тварин та показали місця, звідки здійснюється нагляд за оленями, козулями та кабанами.

Директор ДП "МГ "Звірівське" Сергій Смічик розповів, що на території підприємства, яке засноване ще 1955 року, нині мешкає велика кількість тварин. На цих 22 тисячах 362 гектарах волинської землі живуть плямисті та благородні олені, зубри, кабани, козулі, зайці-русаки та інші.

Директор ДП Директор ДП "МГ "Звірівське" Сергій Смічик

Саме для них тут облаштовано 35 підгодівельних майданчиків. Для тварин силами працівників мисливського господарства було заготовлене сіно, а за кошти підприємства закупили близько 50 тонн кукурудзи, 20 тонн вівса, близько 40 тонн кормового буряка та зерновідходів.

Підгодівельний майданчик><span class=Підгодівельний майданчик

Директор також показав оглядові вежі на підгодівельних майданчиках.

Оглядова вежа><span class=Оглядова вежа

"Вони облаштовані для того, щоб побачити, який звір приходить, в якій кількості, молоді чи старші особини. Також в нас є єгерська охорона в складі 8 чоловік", - пояснив директор мисливського господарства.

Додав, що минулоріч на браконьєрів було складено близько 20-ти протоколів. А вже цього року – 5 протоколів.

"Зазвичай полюють на оленя і кабана", – уточнив Сергій Смічик.

Завідувач сектору - головний мисливствознавець сектору мисливського господарства ВОУЛМГ Руслан Люшук><span class=Завідувач сектору - головний мисливствознавець сектору мисливського господарства ВОУЛМГ Руслан Люшук

Завідувач сектору - головний мисливствознавець сектору мисливського господарства ВОУЛМГ Руслан Люшук, своєю чергою, розповів, як щороку рахують кількість тварин на території ДП.

"Із точністю до однієї голови вам не порахують в мисливських угіддях жодної країни. Це хіба вживити всім тваринам GPS-чіпи. А найпростіше порахувати в місцях скупчення і підгодівлі диких тварин. Це ми зараз і практикуємо. Також можна порахувати, якщо немає слідів, шляхом прогону. Тобто визначаються певні квартали, де здійснюється прогін. Але, все одно, цифри до однієї голови точно ніхто не вкаже", – пояснив мисливствознавець.

Тварин побачити не вдалося, але сліди зафіксували><span class=Тварин побачити не вдалося, але сліди зафіксували

Та додав, що саме зараз у Волинській області здійснюється облік мисливських тварин. Кожен користувач мисливських угідь із залученням районних мисливствознавців, працівників державного управління екології Волинської ОДА, проводить обліки. Після підрахунків усі дані будуть відкритими.

Щодо стосується збільшення тварин, Руслан Люшук пояснив, що в цьому велику роль відіграють погодні умови.

"Особливо тяжко холодну пору року переносить козуля. Якщо ж зима затягується, то гине багато молодняка кабана. Слава Богу, в нас зараз погодні умови сприяють і зима не є затяжною. Саме тому з кожним роком по області є невеличкий приріст", – додав мисливствознавець.

Пастка для відлову тварин ><span class=Пастка для відлову тварин

Також лісівники показали пастки, які встановлені на території мисливського господарства. Їх використовують не для того, аби вполювати звіра для власних забаганок, а щоб відловити тварину і розселити її в угіддя інших користувачів мисливських угідь не лише Волинської області.

За словами Руслана Люшука, ДП "МГ "Зврівське" цьогоріч дозволено відловити і переселити 50 голів плямистого оленя.

"Відбувається відловлювання живої тварини і реалізація для інших користувачів за гроші. Це є одна із статей надходжень. Оскільки державного фінансування не відбувається. ДП виживає за рахунок власних коштів і за рахунок, в тому числі, відлову-продажу", – зауважив чоловік.

Одна голова (молодняка) оленя плямистого вартує від 6 до 8 тисяч гривень. Саме за таку ціну купують тварин інші мисливські угіддя. Однак відлов мисливських тварин здійснюється у визначені Законом України терміни. І цьогоріч у ДП "МГ "Звірівське" не вдалося відловити таким способом жодну тварину.

Корм біля пастки для відлову><span class=Корм біля пастки для відлову

Оленів побачити так і не вдалося...><span class=Оленів побачити так і не вдалося...

Надрукувати
мітки:
коментарів