Поділитись:

ДТП за участю "євробляхи": що відшкодує страхова

Вівторок, 06 лютого 2018, 08:00
ДТП за участю «євробляхи»: що відшкодує страхова

Останнім часом ледь не щодня на українських дорогах трапляються дорожньо-транспортні пригоди. Особливо прискіпливе обговорення викликають ДТП за участю авто на іноземній реєстрації.

Одні їх "сварять" за те, що, мовляв, накупляли європейського мотлоху, забруднюють повітря і їздять, як хочуть, бо ж знають, що відповідальності жодної. Інші навпаки – стають на захист власників "блях", постійно наголошуючи на тому, що вони й не проти перереєструвати авто, але за помірну плату.

Як би там не було, але кількість авто з іноземною реєстрацією на українських дорогах стрімко зростає. Так само новина про те, що авто на єврономерах спричинило (чи стало "жертвою") ДТП – вже не новина, а досить часте явище.

Що робити, якщо водій автівки на українських номерах пошкодив авто на іноземній реєстрації, кому він має заплатити компенсацію і взагалі, чи можна зареєструвати єврономер в українських страхових компаніях, ІА "Конкурент" дізнавався у директора Північно-Західного регіонального управління СК "PZU Україна" Світлани Драган.

Чи можна в українській страховій компанії застрахувати авто на єврономері?

Як пояснили в страховій компанії, стосовно автомобілів існує два види страхування: є страхування цивільної відповідальності і страхування авто як такого.

Страхування цивільної відповідальності – це той збиток, який людина вчиняє іншим людям, кермуючи автівкою. Це може бути збиток стосовно чужого майна, авто, життя і здоров'я інших учасників дорожньо-транспортного руху (пішоходів у тому числі). Зі страхуванням цивільної відповідальності все просто: люди можуть прийти в страхову і купити поліс страхової відповідальності для автомобілів так званої сьомої зони – це авто на іноземній реєстрації.З цим проблеми немає! Такий договір можна оформити в будь-якій українській страховій компанії, яка має право укладати договори автоцивілки. Це обов'язковий вид страхування – водій зобов'язаний мати такий договір, а страховик, котрий отримав дозвіл на укладання таких договорів, не може відмовити в оформленні такого документу, якщо потенційний клієнт надав всю необхідну інформацію.

Для цього їм потрібно прийти в страхову компанію, мати документи на авто, паспорт, код громадянина, який керує транспортним засобом.

Інша справа – коли йдеться про захист їхнього авто.

"Тут не все так добре, як їм здається", – каже Світлана Драган.

Якщо говорити про страхування авто або, скажімо, про відшкодування шкоди заподіяному автомобілю на єврономерах, то виникає питання, яке називається майновим інтересом.

Часто авто на іноземних номерах купують без полісів, або ж з такими, що не діють на території УкраїниЧасто авто на іноземних номерах купують без полісів, або ж з такими, що не діють на території України

Умовно кажучи, є два учасники дорожнього руху. Перший – учасник, який має цивілку, він громадянин України і їде на авто з українськими номерами. Другий учасник керує авто на єврономерах. Перший спричиняє ДТП і завдає шкоди автомобілеві другого учасника. Тобто у цій ДТП винен той, хто на українській реєстрації. Тоді далі виникає питання: як бути і як відшкодувати завдану шкоду водію авто на іноземній реєстрації?

Колізія в цьому випадку полягає в тому, що будь-яка страхова компанія теоретично може виплатити відшкодування. Але якщо людина не має жодних прав на авто і, відповідно, ніяк не може підтвердити свого майнового інтересу, то жодна страхова йому нічого не відшкодує. Навіть, якщо водій на єврономерах постраждав у ДТП, є поліс цивільної відповідальності в другого учасника і вони удвох прийдуть в страхову.

Адже страхова компанія може виплатити компенсацію тільки власнику автомобіля.

Досить часто у водіїв авто на іноземній реєстрації право власності на транспорт відсутнє взагалі.

Експертка каже, що важливим є наявність у водія довіреності на право не тільки керування автівкою, а й на право представлення в усіх органах влади, в судових спорах і, серед всього іншого, на право отримання відшкодування. Як правило, такий документ відсутній.

"Виплата може бути, але страховики виплачують тільки тій людині, якій цей автомобіль належить. Вони покривають майнову шкоду, а в людини, яка їздить на "євробляхах", дуже часто немає документів, які б підтверджували право власності. Отут вони абсолютно не захищені", – зазначає Світлана Драган.

Також українські страховики не можуть застрахувати авто на єврономері як транспортний засіб, тому що відшкодовувати, по-суті, немає кому. Адже, зазвичай, авто належить якомусь, наприклад, громадянину Польщі чи Литви, або ж, ще гірше, – якійсь фіктивній фірмі.

По суті, страхова може виплатити відшкодування, якщо авто на єврономерах постраждало в ДТП, спричиненою клієнтом страхової компанії. Однак прийти в страхову, написати заяву на відшкодування грошей мусить той, кому належить авто (а це, нагадаємо, може бути навіть неіснуюча фірма). Отож, власник має власноруч написати заяву і гроші відшкодовуються йому. Тоді ж постає питання до водія "єврономера": якою стороною тут є він і на що розраховує, не маючи офіційно майнового інтересу?

Отже, допоки не буде офіційної реєстрації завезеного з Європи б/у транспорту в Україну, захистити їхнє авто українська страхова компанія не зможе.

Як і де можна дізнатися, де застраховане авто на іноземній реєстрації?

Існує база моторно-транспортного бюро України. Там можна зайти інформацію, увівши реєстраційний номер, застрахована цивільна відповідальність водія цього автомобіля в Україні чи ні. Якщо договір уклали умовно сьогодні, то його того ж дня може в базі ще не бути. Але за три-п'ять днів ця інформація там з'являється.

Нині існує практика відстежувати реального власника авто, звертаючись на митний пост з інформаційним запитом щодо того, хто на автівці з іноземною реєстрацією перетинав кордон. І вже далі, віднайшовши цю людину, дізнаватись, хто на автівці їздить.

Нещодавно власники авто на іноземній реєстрації влаштували акцію  за доступне розмитнення автоНещодавно власники авто на іноземній реєстрації влаштували акцію за доступне розмитнення авто

Якщо авто на єврономерах пошкодило автівку на українських номерах, то відшкодовувати збитки повинні через суд.

Водії автівок на іноземній реєстрації перебувають в таких же умовах, що й на українській. Але в останніх є надія, що людина, в якої цю автівку купили, реально існує і може дати доручення на право отримання відшкодування.

Хоча неприємні ситуації трапляються і з авто на українській реєстрації. Загалом все починається з того, що власник авто, не бажаючи сплачувати збори, віддає його за гроші іншій людині. Вона їздить на автівці доти, доки не потрапляє в ДТП. Коли ж постає питання про те, що людина хоче отримати відшкодування, то їй ніхто його не дасть.

Адже водій автівки, як мінімум, має знайти власника транспорту, у якого її придбав без переоформлення. З ним він має прийти в страхову, і колишній власник мусить написати заяву на відшкодування збитків.

Трапляється й так, що людини, яка продала авто без доручення, може вже не бути в живих. Тоді надія на отримання виплати теж помирає. Або ж бували прецеденти, коли фактичний власник авто, отримавши відшкодування, не віддавав кошти тому, хто тепер власне їздить на автівці.

Повертаючись до теми авто на іноземній реєстрації, важливо під час купівлі відповідально ставитися до можливої наявності полісу.

Цей поліс необхідно уважно вивчати, адже він може діяти на території Польщі чи ЄС, а в Україні – ні. Можна придбати авто з полісом, який діє і на території України, але тут може бути нюанс: його термін дії може давно закінчитись. Відтак такі автівки є незахищеними.

Також є ризик відчуження авто на єврономерах – це вже більше питання непорядності тих, то продавав ці автівки. Адже відомі випадки, коли якась фірма продавала авто, наприклад, громадянину Польщі. Тоді воно потрапляло в Україну й після цього фірма робила запит, щоб автівку повернули в країну, з якої її вивезли.

Що робити, якщо водій на єврономерах втік з місця ДТП?

Тут експерт радить шукати важелі впливу винятково через поліцію чи митну службу. Щоб вони допомогли знайти того, хто ввіз це авто в Україну, і вже ця людина мусить розповісти, хто на ньому їздив.

Чи вже були випадки, коли люди, які їздять на авто з іноземною реєстрацією, хотіли застрахувати ці транспорті засоби в українській страховій компанії?

Світлана Драган розповіла, що в них не страхують авто на іноземній реєстрації.

"Якщо якась компанія рекламує свої послуги і зазначає, що страхує авто на єврономерах, то в мене тоді питання: які умови страхування і кому будуть виплачувати кошти?" – зауважила представниця страхової.

З точки зору законодавства, цивільну відповідальність авто на іноземній реєстрації можна застрахувати. Адже в цивільній відповідальності є умовні зони, серед яких й сьома зона – авто на іноземній реєстрації. Втім, стосовно цих авто законодавство діє в обмеженому варіанті і діє доти, доки за кермом людина перебуває на законних підставах. Та й виплату можна зробити тому, кому транспортний засіб належить, чи кому доручили право на отримання відшкодування.

Отож, при купівлі авто на іноземній реєстрації мусить бути право власності на транспорт або ж довіреність з правом на отримання відшкодувань. На сьогодні інших варіантів не існує.

На вулиці Рівненській сталась смертельна ДТП за участю таксі на єврономерахНа вулиці Рівненській сталась смертельна ДТП за участю таксі на єврономерах

Страховим компаніям не принципово – чи це авто на українській, чи на іноземній реєстрації. Їх турбує інше – "А кому ж платити?"

Іноді людина, яка отримує можливість за невеликі кошти користуватись автівкою, не задумується про те, що це майно може бути пошкоджене. З одного боку, людина на авто на іноземній реєстрації може не понести жодної відповідальності під час ДТП, бо не є офіційним власником автівки.

Втім коли це авто пошкодять їй під час тієї ж таки ДТП, вона не зможе отримати жодної виплати від страхової, бо не є власником транспортного засобу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
10:16
22 квітня 2024
21 квітня 2024
09:02
20 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024