Поділитись:

Скільки заробляють українці в Польщі

Неділя, 13 березня 2016, 10:00

Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" продовжує розповідати про особливості заробітчанства у різних країнах світу. Чому волиняни їдуть шукати роботу за кордоном та про те, як заробити гроші в Данії, Італії та Франції ми говорили в попередні рази. Сьогодні ж поговоримо про волинського заробітчанина, який працює у сусідній державі – Республіці Польщі.

Оскільки саме Волинська область є прикордонною зоною, що поєднує дві країни, звичною справою є збільшення трудових міграційних потоків, що прямують на заробітки до "паньства".

Найбільш затребувані "чоловічі" професії: ковалі, зварювальники, монтажники, мулярі, арматурники та каменярі. А "жіночі" – сезонні роботи для збирання ягід, швачки,вакансії в закладах громадського харчування, на промислових заводах.

Для волинян також характерним є "човниковий бізнес", коли в Польщі закупляють різні товари і продають їх на місцевих ринках за значно вищою ціною.

Хоча, нерідко зарплати поляків і українців можуть відрізнятися (українцям платять менше), наші співвітчизники все одно їдуть на заробітки в сусідню державу. Адже у порівнянні з Україною, оплата праці там все-таки більша.

***

Сергій працює в Польщі зварювальником, починаючи з 2014 року. Раніше працював у Луцьку в цеху з виготовлення металоконструкцій, але його закрили. Інших варіантів роботи не було.

"Колишній співробітник запропонував їхати з ним у Польщу, адже він вже колись там працював, домовився з фірмою-посередником що нас візьмуть на роботу, вислали запрошення, зробив візу і поїхав", – згадує Сергій.

Спочатку працював біля міста Торунь на заводі металоконструкцій, оплата була 12-14 злотих на годину. Працювалося порівняно неважко, ставлення цілком нормальне. Але термін дії візи закінчився, і хлопець змушений був повернутися до Луцька.

Проте в Україні залишатися не хотів, тому оформив документи для отримання візи і поїхав у місто Бидгощ, де влаштувався зварювальником з більшою оплатою (16 злотих в годину).

Фірма-посередник до закінчення терміну дії візи допомогла оформити та подати необхідні документи на карту побиту (вид на проживання) для того, щоб кожного разу не їхати в Україну.

Пропрацювавши майже рік в місті Бидгощі, перспектив професійного розвитку не було. Оскільки відбувся спад виробництва, хлопець вирішив знов переїхати на іншу роботу.

Почав працювати в місті Болєславєц. Робота хоча і складніша, але з оплатою 20 злотих за годину. Але ставилися до мігранта по-різному.

На роботі до українців ставляться більш прискіпливо, ніж до поляків

"Поляку можуть пробачити помилку, дадуть переробити самому або залишать брак іншій зміні виправляти, а от українець переробляє сам за свій рахунок. Тобто людина залишається і переробляє. Додаткові години не оплачуються", – каже Сергій.

Можливо, це зумовлено різним видом працевлаштування. Поляки працюють на постійній базі, а українці по контракту і є більш плинними кадрами.

Українець каже, що умови праці набагато кращі, ніж в Україні.

"Тут серйозніше ставляться до охорони праці і безпеки на виробництві. Видають повністю екіперовку, ступінь захисту якої на порядок вище, ніж в Україні, де робочий одяг і взуття доводилося купувати самому", – зауважує волинянин.

Така різниця в умовах праці зумовлена частково тим, що Польща має норми і вимоги до виробництва, яких роботодавець зобов'язаний дотримуватись. Заводи з великою потужністю, зазвичай, належать іншим країнам, наприклад, США, Бельгії, Голландії. Відповідно у них є свої стандарти на найвищому рівні.

Нелегального працевлаштування на виробництві бути не може

"Робота надається через посередника, який підбирає працівників, оформляє документи, надає житло, спецодяг. Вони роблять це за свій рахунок. А потім отримують плату від фірми, де працює робітник", – пояснює Сергій.

Згідно з умовами контракту заробітну плату теж отримують через посередника.

***

Волинянин каже, що повертатись в Україну поки не збирається.

"Навпаки забрав дружину до себе. Робота важка, але умови і оплата праці не зрівняються з українськими", – наголошує українець.

Про те, як наші земляки заробляють гроші в Росії, читайте в діловому виданні "Конкурент" у, понеділок 14 березня, о 10 годині.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
16:30
11 березня 2024
07 березня 2024
27 лютого 2024
22 лютого 2024
11:07
31 грудня 2023
25 грудня 2023
16 грудня 2023