Поділитись:

Vox Dei: що таке криптовалюта і як це працює

Субота, 17 лютого 2018, 20:00

Криптовалюта впевнено прийшла в економічний світ, розкришилася на тисячі видів, торгується за тисячі доларів і хвилює своїми різкими падіннями і злетами.

І навіть до затишного Луцька дійшла криптоманія: видобувати біткоїни пробували в луцькому "політесі".

Експерти розповіли "Конкуренту" детально, що таке криптовалюта, як це діє і чи потрібна вона Україні.

Дмитро Лопатін, криптоентузіаст

"Криптовалюта – це електронна готівка. Іншими словами – це такі електронні гроші, які справді належать тобі. Коли ти зберігаєш гроші у банку, то фактично вони належать установі, а ти маєш тільки право претендувати на них у потрібний момент. Наприклад, коли розраховуєшся карткою чи знімаєш готівку в банкоматі. Проблема у тому, що банк у будь-якому випадку їх контролює. З криптою все не так: якщо вона у тебе, то вона твоя. Можна назвати ще мільйон плюсів крипти, проте цей, я вважаю, ключовим. Вона дозволяє обмінюватись ресурсами на відстані без посередника", – каже Дмитро.

Як пояснив він, такий порядок речей можливий завдяки принципу блокчейн-технології.

"База даних всіх транзакцій криптовалюти зберігається у всіх її користувачів одночасно і постійно синхронізується. Таким чином неможливо підробити якусь транзакцію, адже інші учасники мережі її відхилять. Це ключова відмінність від електронного долара – немає одної бази даних, керування якою здійснює єдиний центр", – пояснює критоентузіаст.

Із його слів, Україна займає 4 позицію в світі за об'ємом ринку біткоїна.

"У нас була перша проведена з використанням блокчейну угода з купівлі нерухомості. Взагалі я не рідко бачу Україну в заголовках новин на закордонних криптопорталах. Законодавство поки відсутнє, проте інформаційний фон досить непоганий. Я думаю, наші законотворці створять досить лояльні умови для крипти", – сподівається Дмитро.

Він переконаний, якщо говорити про майбутнє криптовалюти, то рано чи пізно вона буде всюди і люди будуть користуватись нею так само, як сьогодні користуються соцмережами.

"Ймовірно, навіть державні валюти інтегруються з технологією блокчейн", – каже він.

Ігор Грудзевич, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів та кредиту СНУ ім. Лесі Українки

Своєю чергою Ігор Грудзевич каже, що криптовалюта абсолютно автономна, децентралізована і від держави не залежить.

"Криптовалюта існує поза державою, усі учасника там анонімні. Криптовалюта поки не є засобом платежу, вона відіграє тільки якусь інвестиційну роль, можна тримати заощадження в криптовалюті. Тут є негативні і позитивні сторони. Державна не може вмішатися у цей процес. Зламати вітальний гаманець неможливо, адже там нема центрального процесора. Учасники системи контактують напряму один з одним", – розповів він.

Сергій Фурса, інвест-банкір

Експерт запевняє, що криптовалюту не можна вважати валютою, адже це товар.

"До прикладу, біткоїн не універсальний, він унікальний, точно не є засобом накопичення", – каже він.

Сергій Фурса вважає, що криптовалюту треба легалізувати, адже потрібно брати податки і переходити до регулювання.

"У наш час регулювання цього ринку буде основним завданням світу, ну й Україна не виняток. Повинен бути закон, який говоритиме, що таке криптовалюта і з чим її їдять. Зараз процес легалізації триває в усьому світі. В принципі в США вже навіть податки оплачуються. У нормальних країнах триває процес легалізації, а в авторитарних – процес заборони", – розповідає експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів