Поділитись:

Школа "Аскольд". ТОП-3 типових способи донарахування зобов'язань під час перевірки: як протистояти

Середа, 21 лютого 2018, 14:00
Школа

Попереджений – означає озброєний. Коли йдеться про податкові перевірки, це правило особливо актуальне. Про ТОП-3 типових способи донарахування податкових зобов'язань, які так полюбляють використовувати фіскальні органи під час податкових перевірок та "арсенал" практичних засобів, як їм протидіяти, консультує Ірина ОЛЕЙНИК, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "АСКОЛЬД" у Школі практичної юриспруденції Аскольд.

ТРЕТЄ МІСЦЕ РЕЙТИНГУ: ПОМИЛКИ В ПЕРВИННИХ ДОКУМЕНТАХ

ПРИНЦИП ДІЇ: наявність технічних помилок у первинних документах податківцями використовується як формальний привід вважати відповідні документи неправомірними, у зв'язку із чим виключати господарську операцію з податкового обліку.

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ ЗАХИСТУ: недоліки первинних документів, які не впливають на можливість ідентифікувати платників податків та саму господарську операцію, зокрема завдяки іншим даним, які безпосередньо підтверджують факт її здійснення, не можуть слугувати підставою для визнання документу недійсним.

Дана позиція повністю підтверджується судовою практикою, якою сформульовано сталу доктрину превалювання змісту над формою, суттю якої є те, що певні недоліки (дефекти) форми (не зазначення порядкового номеру, адреси платника, опису (номенклатури) товарів та їх кількості) не є суттєвими недоліками з точки зору повноти та достовірності змісту операції.

Отже, вказані недоліки не є підставою для виключення таких первинних документів з кола допустимих доказів підтвердження реальності здійсненної такої господарської операції.

ДРУГЕ МІСЦЕ РЕЙТИНГУ: "ВИБІРКОВИЙ" МЕТОД

ПРИНЦИП ДІЇ: висновки щодо окремого документу застосовуються до всього їх масиву і як наслідок – знімаються всі витрати за період, що перевіряється. Тобто на підставі аналізу одного документу з податкового обліку знімаються всі документи, що обліковують аналогічні господарські операції.

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ ЗАХИСТУ: основним аргументом в подібній ситуації є те, що застосування подібного принципу не передбачено жодним чинним нормативно-правовим актом та суперечить загальним принципам законодавства України.

ПЕРШЕ МІСЦЕ РЕЙТИНГУ: "ЛАНЦЮГ ПОСТАЧАННЯ"

ПРИНЦИП ДІЇ: всі сумніви щодо суб'єкта господарювання розповсюджуються на його контрагентів, незалежно від реальності і правомірності операцій.

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ ЗАХИСТУ: судова практика чітко визначає правило індивідуальної відповідальності платника податків. Добросовісний платник податків не має зазнавати негативних наслідків через порушення з боку його контрагентів.

Позбавлення платника податків права на формування витрат та податкового кредиту у зв'язку з невиконанням своїх обов'язків його контрагентами (контрагентами контрагентів), зокрема не нарахування і несплата податкових зобов'язань останніми, припинення державної реєстрації останніх як юридичних осіб, порушує право платника податків мирно володіти своїм майном, що міститься у Першому Протоколі до Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини від 20.03.1952р., яка є частиною національного законодавства згідно із ст. 9 Конституції України.

Відповідно до Рішення Європейського суду з прав людини у справі "ІНТЕРСПЛАВ ПРОТИ УКРАЇНИ", якщо державні органи мають інформацію про зловживання в системі оподаткування конкретною компанією, вони повинні застосовувати відповідні заходи саме до цього суб'єкта, а не розповсюджувати негативні наслідки на інших осіб при відсутності зловживання з їх боку.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ – щодня податкові органи знаходять нові підстави для покладення на платників податків штрафів, тому поза межами консультації Юридичною компанією "АСКОЛЬД" залишено інші помилки податкового обліку, й "Аскольд" не ставить крапку в цій темі, яку будемо продовжувати як огляд таких підстав та способів захисту.

Кожен платник повинен пам'ятати про своє право на захист від незаконних дій фіскальних органів і залучати для їх аналізу та успішного оскарження податкових повідомлень-рішень в суді професійну правничу допомогу.

Отже, варто й доцільно порадитися із кваліфікованим адвокатом або юристом, й в Юридичній компанії "Аскольд" завжди раді будуть Вам допомогти.

Деталізована консультація пропонується у форматі відео, яке додається.

Окрім того, отримати інформацію про алгоритм дій в контексті новітньої судової практики в разі податкових перевірок пропонуємо на новому семінарі від Юридичної компанії АСКОЛЬД - "ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ: від А до Я", який відбудеться 28 березня 2018 року м. Луцьку, у конференц-залі бізнес-центру "Директорія" за адресою вул. Винниченка, 26 з 14:30 до 18:20 години, онлайн-запис або за тел. +38 068 286-5943 (ХОПТОВА Олександра), e-mail: [email protected]

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
06 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024
30 січня 2024
05 січня 2024
04 січня 2024
08 листопада 2023
10 жовтня 2023