Поділитись:

Водія "євробляхи" засудили на 4 роки через смертельну аварію під Нововолинськом

П'ятниця, 09 березня 2018, 15:53
Водія «євробляхи» засудили на 4 роки через смертельну аварію під Нововолинськом

Суд позбавив волі на 4 роки винуватця смертельної ДТП у с. Литовеж, що неподалік Нововолинська. Такий вирок виніс Іваничівський районний суд Волинської області.

Згідно з матеріалами судового засідання, подія трапилася ще 22 грудня 2016 року. О 19 годині 20 хвилин місцевий мешканець Юрій Шимчук, який працює електромеханіком на залізниці, їхав на автомобілі "Ауді-А6" з реєстраційним номером LZA 42246 по трасі Ковель-Жовква. У с. Литовеж Іваничівського району він перевищив максимально дозволену швидкість руху автомобіля на збив пішохода на нерегульованому пішохідному переході.

У результаті ДТП пішохід отримав тілесні ушкодження у вигляді набряку головного мозку при ушкодженні мозку при переломі склепіння та основи черепа, від яких помер.

У прямому причинному звязку з виникненням даної дорожньо-транспортної пригоди і наслідками, що настали, стало грубе порушення водієм Правил дорожнього руху України, а саме:

  • п. 2.3. Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобовязаний:
  • б) бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну... і не відволікатися від керування транспортним засобом у дорозі;
  • п. 12.3. У разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об'єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу;
  • п. 12.4. У населених пунктах рух транспортних засобів дозволяється із швидкістю не більше 60 км/год.;
  • п. 12.9. Водієві забороняється:
  • б) перевищувати максимальну швидкість, зазначену в пунктах 12.4...
  • п. 18.1. Водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека.

Допитаний у судовому засіданні Юрій Шимчук свою винуватість визнав та щиро розкаявся. Причиною дорожньо-транспортної пригоди потерпілий називав те, що був виснажений, тривалий час керував автомобілем, не відреагував на обстановку, тому не помітив пішохода. Одразу після ДТП попросив інших водіїв викликати швидку допомогу та повідомити поліцію. Під час досудового розслідування між ним та потерпілою було уже домовлено про розмір відшкодування заподіяної шкоди, який він добровільно відшкодував, що підтверджується власноруч написаними розписками.

Проте потерпіла особа заявила цивільний позов в своїх інтересах та як законний представник в інтересах малолітніх дітей про стягнення з обвинуваченого цивільного відповідача завданої злочином моральної шкоди. Просить суд стягнути з відповідача завдану їй моральну шкоду в зв'язку зі смертю чоловіка в розмірі 55 020 грн. та завдану малолітнім дітям моральну шкоду в зв'язку з втратою батька в розмірі по 193 600 грн.

В результаті суд визнав винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України (смерть потерпілого при порушенні правил безпеки дорожнього руху) і призначив йому покарання у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 2 (два) роки.

Суд також залишив особисте зобов'язання в якості запобіжного заходу до набрання вироком законної сили.

Щодо моральної шкоди, то суд постановив стягнути з винуватця по 50 тисяч гривень на кожного потерпілого (разом 150 тис. грн), 5 тис. гривень судових витрат на правничу допомогу та 4 266 грн на користь держави за проведення експертиз.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Волинської області.

Надрукувати
мітки:
коментарів