Поділитись:

"Задекларовані доходи і сплачені податки – найкращий прояв патріотизму", – Світлана Савчук

Четвер, 15 березня 2018, 14:00

Вимога до громадянина чесно декларувати доходи та сплачувати податки – один з фундаментальних принципів існування розвинутих та демократичних країн. Практика декларування доходів в Україні існує вже понад десятиліття, однак закон не передбачає подання декларації всіма без винятку членами суспільства, а лише звітування про доходи, з яких не сплачено податки.

Про те скільки волинян вже виконали свій конституційний обов'язок та подали податкову декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік наша розмова з начальником ГУ ДФС у Волинській області Світланою Савчук.

– Світлано Павлівно, у перші місяці кожного нового року податкова закликає громадян задекларувати доходи. Понад два місяці деклараційної кампанії на Волині переконують в активності наших краян?

Проміжні результати декларування свідчать про те, що Центри обслуговування платників при державних податкових інспекціях області вже відвідали 2100 громадян. Разом вони задекларували майже 151,5 мільйона гривень отриманих у 2017 році доходів. За сумою доходів та кількістю декларантів на цю дату ми маємо суттєвий ріст до минулого року, однак про остаточні підсумки деклараційного процесу будемо говорити після 1травня.

Тобто у травні ми знатимемо, яку суму податків отримають бюджети від волинських декларантів?

Так. Сьогодні можемо говорити, що волиняни вказали у своїх деклараціях до сплати 2,6 мільйона гривень ПДФО та 0,7 мільйона гривень військового збору. Але, якщо взяти до уваги, що максимум декларантів очікуємо у квітні, можна розраховувати на досить вагомий додатковий фінансовий ресурс. Зверну увагу, що ПДФО, окрім держбюджету, надходить до бюджетів громад. Тому керівники органів місцевої влади теж повинні турбуватися про те, щоб ті громадяни, які отримували доходи, подали декларацію і сплатили податки. Це додаткові кошти на розвиток громади.

Спробуємо змоделювати ситуацію: умовна громада, у якій проживає декілька тисяч громадян. Хто з мешканців повинен декларувати доходи?

Насамперед той, хто у минулому році, отримав спадщину не від осіб першого та другого ступеня споріднення, а також ті громадяни, які здавали в оренду майно: житло, господарські споруди чи транспортні засоби – відповідно, отримали дохід. Окрім того, ті громадяни, котрі у минулому році продавали майно: будинок, квартиру, транспортні засоби – теж повинні завітати до Центрів обслуговування платників і подати декларацію про отримані від продажу доходу. Зверну увагу, що оподаткуванню підлягають доходи від повторного протягом року відчуження майна. Якщо мешканці громади отримували іноземні доходи, тобто виїжджали за кордон на заробітки, то зобов'язані задекларувати отримані доходи. Як бачите, кожний керівник громади має з ким поспілкуватися з приводу подання декларації. Зі свого боку фахівці ДФС проконсультують кожного, хто зобов'язаний подавати річну декларацію, та допоможуть її правильно заповнити.

– Чимало мешканців сіл мають власну техніку, якою за певну плату обробляють землю в період сезону польових робіт, а також реалізують продукцію. Чи треба звітуватися про такі доходи?

Обов'язково. Якщо громадянин має у власності техніку, якою в період польових робіт надавав платні послуги з обробітку землі, отримував доходи від продажу продукції, то він зобов'язаний задекларувати ці доходи. Декларувати доходи, з яких у попередньому році не було сплачено податків, громадян зобов'язує стаття 164 Податкового кодексу України. Тому ми час від часу через ЗМІ та на відомчому субсайті просимо громадян – власників сільськогосподарської техніки, не ігнорувати законодавчі вимоги та у разі отримання доходів обов'язково їх задекларувати і сплачувати податки.

Про які доходи нинішньої деклараційної кампанії волиняни звітуються найбільш активно?

Щороку традиційно найбільше декларантів, котрі звітуються про отриману торік спадщину від осіб, які не є членами сім'ї першого ступеня споріднення – 282 громадянина, про доходи від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна вже прозвітувався 91 громадянин, доходи з продажу власного майна вказано у 98 деклараціях. Водночас іноземні доходи задекларували 17 громадян і ще 10 декларантів прозвітувалися про доходи від продажу інвестиційних активів.

У який термін декларанти повинні перерахувати до бюджету нараховані податки?

Упродовж 60 днів від моменту завершення деклараційної кампанії, тобто з 1 травня до 1 липня громадяни повинні спрямувати визначені до сплати суми ПДФО та військового збору на рахунки, які їм повідомили при поданні декларації.

Тобто органи місцевої влади можуть планувати свої видатки на друге півріччя з врахуванням сплачених декларантами податкових платежів?

Так. Але для того, щоб бюджети отримали такий додатковий фінансовий ресурс, треба максимально залучати до декларування доходів всіх, хто поки не виявляє свою громадянську позицію сумлінного платника податків.

Чи можна говорити про певну суму, яка надійде до бюджетів за підсумками деклараційної кампанії?

Такий прогноз робити ще рано, однак хід кампанії декларування демонструє загалом певний позитив. Однозначно, що місцеві громади отримають кілька мільйонів ПДФО, а до держбюджету буде спрямовано вагому суму військового збору. Тому подання декларації – це дуже відповідальний та важливий крок. Тож просимо громадян, які у 2017 році отримували доходи, уважно поставитися до виконання конституційного обов'язку. Задекларовані доходи і сплачені податки – найкращий прояв патріотичної позиції та посильний індивідуальний внесок у фінансову стабільність держави та громади. Лише чесно декларуючи доходи, кожен з нас поступово наближає країну до європейських стандартів якості життя.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
06 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024
30 січня 2024
05 січня 2024
04 січня 2024
08 листопада 2023
10 жовтня 2023